CENZURA

Policija pri Slaku in Travnu, RTV napovedal novo oddajo

Objavljeno 10. julij 2013 13.03 | Posodobljeno 10. julij 2013 17.16 | Piše: A. L., D. P.

»Lahko si predstavljate, kaj se bo zgodilo, če ne boste o Mercatorju pisali, kot bodo oni želeli.«

Policija je varovala prostor.

LJUBLJANA – Oddaja Pogledi Slovenije se poslavlja s sporeda TV Slovenije. To naj bi se zgodilo, tako trdi Bojan Traven, zaradi politične odločitve programskega direktorja Janeza Lombergarja. Po prvih informacijah naj bi oddaja trajala vsaj še do konca leta, a je prišlo do sprememb.

Ni razlogov za ukinitev

»Verjetno boste od RTV slišali, da je zadeva ekonomsko predraga. TV ni Lombergarjeva zasebna last. Ni res, da ni bilo denarja za najino oddajo. Filli in njegova pomočnica sta priskrbela denar. Ni ekonomskega razloga za ukinitev. Oddaja naj bi po njegovih informacijah 'pokrivala sama sebe',« je na današnji novinarski konferenci pred stavbo RTV Slovenije opozoril Traven. »Strošek so samo honorarci na RTV, medtem ko se zaposleni ne štejejo. Tudi midva bi rada bila zaposlena.«

»Izjemno sem vesel, da naju je podprl Denis Latin, legenda,« je ponosno povedal Slak.

Kam to pelje?

Traven pravi, da s tokratnim nagovorom javnost samo opozarjata, kaj se dogaja v Sloveniji. »Če nam bodo vzeli možnost kritičnega opozarjanja in razkrivanja, kako bo potem kdor koli dvignil glas? Upokojenka z mizerno plačo, študent brez dela ...  Lahko spakirava in greva v tujino, kot jih to veliko naredi. In postanemo družba s sklonjeno glavo.«

Podpora urednice

Oba, Traven in Slak, sta sicer prišla na konferenco nasmejana. Razkrila sta, da bodo Pogledi Slovenije v jesenski shemi do decembra, tako so se namreč sprva dogovorili. Junijskemu honorarju sta se odpovedala, prav tako nagradi. Pojasnila sta, da je odgovorna urednica Ksenija Horvat Petrovčič podpirala uvrstitev oddaje v jesensko shemo, direktor RTV Slovenije Janez Lombergar pa se je po zadnji oddaji odločil, da je ne uvrsti v jesenski program.

image 
Tudi Rado Pezdir je prišel podpreti kolega. 

Premierka v zadregi?

Takšnega konca oddaje nista pričakovala. »Zato smo zadnjo oddajo končali s tem, da se vidimo septembra,« izjavljata akterja in opominjata, da so v zadnji oddaji razkrili sestanek premierke o prodaji Mercatorja. Slak pravi, da je bila zadeva za premierko očitno sila neprijetna. 

Grožnja?

Slak tudi meni, da je šlo pri odločitvi Lombergarja za politično odločitev in da si je v zadnjih 14 dneh premislil glede uvrstitve oddaje v shemo. »Lahko si predstavljate, kaj se bo zgodilo, če ne boste o Mercatorju pisali, kot bodo oni želeli,« opozarja Slak. 

»RTV je zadnji branik za svobodno in raziskovalno novinarstvo. Z Bojanom sva se odločila, da skušava preprečiti ukinitev, zato da se omogoči oddaja, ki razkriva politične, ekonomske in kapitalske povezave, plačnikom RTV-prispevka pa spremljanje oddaj,« je jasen Slak. Oba poudarjata, da ne gre za njiju. »Danes sva na vrsti midva, jutri ste lahko vi. Gre za svobodno neodvisno novinarstvo,« je dejal Slak. 

»To je že tretji izgon iz medijske hiše. Sem že siv,« pa je sklenil Traven.


Na sklic novinarske konference se je odzvala tudi nacionalka. V celoti objavljamo izjavo direktorja TV Janeza Lombergarja:

Oddaja Pogledi Slovenije je bila na sporedu tri leta. Pogodba z ustvarjalcema se je iztekla v juniju 2013. RTV Slovenija je v času veljavnosti pogodbe spoštovala vsa njena določila in poplačala vse obveznosti, ki so iz nje izhajale.

Vodstvo Televizije Slovenija je zato že pri pripravi Programsko-poslovnega načrta (PPN) za leto 2013 predvidelo, da se oddaja jeseni ne nadaljuje, ampak da je od septembra 2013 v tem terminu na sporedu nova oddaja, ki jo bodo pripravljali novinarji, zaposleni na RTV Slovenija. Programski svet RTV Slovenija je obravnaval tako izhodišča kot tudi predlog PPN 2013 ter ga po razpravi potrdil in sprejel 10. decembra 2012.

Res pa je, da je v eni od fazi pri sočasni pripravi izhodišč za PPN 2014 in pripravi rebalansa PPN za jesen 2013 ter zaradi težav pri postavljanju nove oddaje prišlo do pogovorov o možnosti nadaljevanja oddaje Pogledi Slovenije do konca leta 2013 ter o možnosti podaljšanja pogodbe z ustvarjalcema oddaje Pogledi Slovenije. Kot direktor TV Slovenija sem se po tehtnem premisleku odločil, da bom vztrajal pri realizaciji sprejetega PPN 2013, kar pomeni pri vzpostavitvi načrtovane nove oddaje.

Nova oddaja, ki bo na sporedu v dosedanjem terminu oddaje Pogledi Slovenije, se pripravlja. Gre za prenovljeno oddajo Tarča, ki temelji na raziskovalnem novinarstvu in studijski polemiki. Oddaja bo na sporedu od septembra 2013, pripravljajo pa jo na TV Slovenija zaposleni novinarji in novinarke.

 

Deli s prijatelji