LJUBLJANA – S Frankolovega je prišla tragična vest, da sta v vinski kleti umrli dve osebi, ki sta se najverjetneje zastrupili. V času po trgatvi se začenja delo v vinskih kleteh, ki pa je, svari policija, lahko, kot smo lahko (spet) videli, smrtno nevarno.
»Vsem, ki se ukvarjate s pridelavo mošta in kuhanjem sokov, v policiji svetujemo, da ste pri zadrževanju v neprezračenih prostorih, kot so vinske kleti, še posebej previdni. Mogoče so namreč povišane, zdravju škodljive koncentracije plinov,« so zapisali na svoji spletni strani.
Preverite, ali je ogljikovega dioksida preveč
Pri vrenju mošta nastaja večja količina ogljikovega dioksida, ki zmanjša koncentracijo kisika v zraku, vsebnost tega plina pa lahko preverimo s preprostim testom: »V prostor namestimo gorečo svečo. Če ta hitro ugasne, takoj zapustimo prostor in ga dobro prezračimo (najmanj 10 minut, odvisno od velikosti prostora), tako da naredimo prepih.«
Če pride do zastrupitve s CO ali CO2, je treba osebi, ki je bila zastrupljena, čim prej pomagati iz kontaminiranega prostora. Pri tem je treba poskrbeti za lastno varnost, tako da takoj odpremo vsa vrata in okna, naredimo prepih in s tem omogočimo dostop kisika v prostor, pri tem pa naredimo čim manj vdihov v kontaminiranem prostoru. |
Ogljikov dioksid je plin brez barve in vonja, je pa rahlo kiselkastega okusa. Ker ga pri vdihavanju ne čutimo, se lahko hitro onesvestimo, pomemben podatek pa je tudi, da je ta plin gostejši od zraka, zato se zadržuje predvsem v kletnih prostorih. Nastaja pri popolnem zgorevanju ob zadostnem dotoku kisika, pri celičnem dihanju in alkoholnem vrenju.
Pozor, prihaja kurilna sezona
Ker prihaja kurilna sezona, ne bo odveč niti svarilo o nevarnostih ogljikovega monoksida, ki nastaja ob nezadostni količini kisika pri rabi plinskih gorilnikov in drugih toplotnih teles v pečeh na trda, tekoča in plinasta goriva, ki jih uporabljamo za kuhanje in ogrevanje prostorov. Do zastrupitve najpogosteje pride zaradi nepravilnega ravnanja z grelnimi telesi ali njihovega neustreznega vzdrževanja. Za preprečevanje nesreč s plinskimi gorilniki in z drugimi grelnimi telesi je zato pomembno njihovo dobro in redno vzdrževanje ter ustrezno zračenje prostorov (večkrat na dan naredite prepih).