OVADBA

Policija ovadb ne piše na podlagi uličnih govoric

Objavljeno 20. februar 2012 22.38 | Posodobljeno 20. februar 2012 22.38 | Piše: T. Po.

Mariborska policija ugotavlja, da je tožilec ocenil, da je nezakonit vpliv jasno izkazan.

Franc Kangler je prepričan, da je ovadba nastala na podlagi uličnih zgodb.

MARIBOR – »Policisti pišejo kazensko ovadbe zato, da delajo medijski spektakel proti meni in direktorici stanovanjskega sklada Tanji Vindiš Furman,« je ovadbo zaradi domnevnega sprejemanja koristi pri nezakonitem posredovanju komentiral mariborski župan Franc Kangler. Mariborski policisti so Kanglerjevo izjavo zanikali in dodali, da so kriminalisti v konkretnem primeru zbrali dokaze o utemeljenem sumu storitve kaznivega dejanja.

»Zavržena kazenska ovadba v tem primeru pa ne pomeni, da ni podan utemeljen sum storitve kaznivega dejanja. Državni tožilec je edini, ki presoja o morebitnem kazenskem pregonu in v tem primeru je ocenil, da je nezakonit vpliv jasno izkazan, posledice tega ravnanja pa so neznatne,« so na PU Maribor pojasnili odločitev okrožnega tožilstva, da ovadbo zavrne.

Dokazi, dokumentacija, izjave prič

Mariborski kriminalisti so zbirali obvestila in dokaze o sumu storitve kaznivega dejanja v zvezi z domnevno nezakonitim posredovanjem pri poslovanju Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor. Ugotovitve so strnili v kazensko ovadbo, katere temelj so dokazi, zbrani z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov, zbrana in pregledana dokumentacija ter izjave prič.

Nič ne temelji na uličnih govoricah

»Kazenska ovadba tako ne temelji na uličnih govoricah, katerih posledice so medijski spektakel, temveč je plod načrtovanega dela kriminalistične policije in predstavlja le del do zdaj zbranega dokaznega gradiva,« so dodali na PU Maribor.

O nesorazmernosti presoja tožilec

Poudarili so še, da je policija dolžna v vseh primerih, ko je podan utemeljen sum, zoper osumljenca podati kazensko ovadbo na pristojno državno tožilstvo in nima pravice presojati nesorazmernosti, kot to lahko stori državni tožilec.

Deli s prijatelji