UKREPI

»Policija nima za gorivo, mi pa varujemo Slovenijo v Afganistanu«

Objavljeno 30. avgust 2013 14.42 | Posodobljeno 30. avgust 2013 14.42 | Piše: T. L.

V stranki SMS - Zeleni Evrope vladi predlagajo štiri ukrepe, ki naj bi Sloveniji pomagali iz krize: med njimi sta tudi samoprijava dela na črno in amnestija za nazaj.

Kdo bo srečnež italijanskega superlota?

LJUBLJANA – Medtem ko vlada Alenka Bratušek v precej počitniškem in počasnem tempu pripravlja ukrepe, ki naj bi okrepili gospodarstvo, po drugi strani pa čim bolj napolnili proračun, se hkrati – prav zaradi nesposobnosti in počasnosti – ubada s kritikami (predvsem opozicije), občasno pa dobi tudi kakšen brezplačen predlog glede ukrepov, ki naj jih sprejme. Zadnja v vrsti predlagateljev je Stranka mladih Slovenije - Zelenih Evrope.

Slovenska policija nima za gorivo, mi pa varujemo Slovenijo v Afganistanu

V stranki predlagajo štiri ukrepe, za katere so prepričani, da ne bodo samo konsolidirali javnih financ, ampak bodo tudi ustavili »spiralo propadanja gospodarstva in prinesli novo upanje za deželo na sončni strani Alp«. Kot pravijo v sporočilu, je prvi med ukrepi izstop iz zveze Nato – predvsem zaradi enormnih stroškov.

»Varnost? Slovenska policija nima za gorivo, mi pa varujemo Slovenijo v Afganistanu … Kaj takega je težko zagovarjati ali razumeti. Če se vlada želi prepričati o dobronamernosti Nata, predlagajmo, da zamrznemo članstvo in iz tega izhajajoče obveznosti, dokler Slovenija ne doseže vsaj 5-odstotne gospodarske raste. Tako bomo lahko na lastnem primeru videli, ali je Nato namenjen varnosti (v tem primeru socialni varnosti ene svojih članic – Slovenije) ali zgolj za namene ene države.«

Nad delo na črno

V stranki bi se tudi nemudoma lotili regulacije dela na črno: ne s sankcijami, ampak s pozivom k legalizaciji, »kjer bi državni uradniki vsem, ki bi naredili samoprijavo, pomagali z nasveti, izpolnjevanjem obrazcev«. V stranki menijo tudi, da bi v prehodnem obdobju vlada dala možnost splošne amnestije za delo na črno za nazaj za vse, ki bi svojo dejavnost do določenega datuma prijavili.

Mladi so prihodnost, so prepričani v stranki, in glede zaposlovanja mladih predlagajo novo logiko: zaposlovanje mladih in ne podaljševanje delovne dobe. »Vsako leto delovne dobe več je ena generacija mladih več na cesti. Obrnimo logiko in upokojujmo pri nižji starosti in tako izpraznimo čakalnice na zavodih za zaposlovanje,« v stranki svetujejo Bratuškovi. 

Kot četrti ukrep v stranki predlagajo pocenitev oziroma poenostavitev davčnega nadzora po hrvaškem vzoru – zavzemajo se za pripravo »predloga o univerzalnem transakcijskem davku, ki bo zamenjal obstoječe davke, in o univerzalnem temeljnem dohodku: oboje bi bistveno zmanjšalo administracijo in prispevalo k učinkoviti, transparentni, trajnostni in solidarni družbi«.

Deli s prijatelji