600 RADARJEV

Policija na preži: preverite, kje in kdaj

Objavljeno 21. april 2016 10.11 | Posodobljeno 21. april 2016 10.10 | Piše: Mo. S.

Neprilagojena hitrost je na slovenskih cestah med glavnimi vzroki prometnih nesreč.

Fotografija je simbolična

LJUBLJANA – Policisti bodo danes med 6. in 18. uro na več kot 600 lokacijah po vsej Sloveniji nadzirali hitrost voznikovimage. Pridružili se bodo mednarodni akciji Maraton nadzora hitrosti, s katero želijo zmanjšati število smrtnih žrtev ter hudo in lahko telesno poškodovanih zaradi prometnih nesreč. 

Akcija danes poteka po več kot 20 državah EU, kot pravijo pri policiji, pa bi zmanjšanje povprečne hitrosti v naseljih za samo en kilometer na uro pomenilo približno štiri odstotke manj prometnih nesreč. Zmanjšanje povprečne hitrosti za en kilometer na uro zunaj naselja pa bi pomenilo zmanjšanje števila nesreč zaradi hitrosti za približno dva odstotka.


Policija svari

Neprilagojena hitrost je na slovenskih cestah med glavnimi vzroki prometnih nesreč, še zlasti tistih z najhujšimi posledicami. Pogosto je povezana tudi z nekaterimi drugimi dejavniki, kot so nepravilna stran in smer vožnje, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje pravil o prednosti. Področje hitrosti je zato ključno za zagotavljanje boljše prometne varnosti.
 

Letos se sicer akciji sicer pridružujejo tudi ljubljanski redarji. Iz Mestne občine Ljubljana (MOL) so sporočili, da bodo redarji poostren nadzor hitrosti izvajali s samodejnimi merilnimi napravami, osredotočili se bodo na lokacije v okolici šol, vrtcev in drugih vzgojno izobraževalnih ustanov ter domov starejših občanov.

Spodaj lahko preverite, kje in kdaj bodo danes merili hitrost.

Deli s prijatelji