VROČA NAPOVED

Policija lovi Viole že doma

Objavljeno 07. maj 2016 10.03 | Posodobljeno 07. maj 2016 10.02 | Piše: Tomica Šuljić

Na derbiju v Stožicah, kjer bo izredno stanje, bo okoli 1100 navijačev iz Maribora.

Če pri kom najdejo baklo, ga bodo zavrnili ‒ tokrat zares! Foto: Marko Pigac

Današnji derbi v Ljubljani je poseben tudi zaradi varnostnega vidika, katerega pomen se je (v primerjavi z jesenskim srečanjem obeh tekmecev v prestolnici) pošteno zaostril. Po pripravah na tekmo je moč soditi, da so se na obeh straneh Trojan angažirali, da bi čim bolj posekali plamene gorečih navijaških strasti, ki že nekaj tednov vzbujajo pozornost. Tako je v Mariboru v četrtek policija začela iskati tiste pripadnike Viol, ki jih sumijo oziroma obtožujejo preskoka ograje po domači tekmi proti Luki Koper, ko so morali nogometaši vijoličastih na poziv navijačev sleči drese. Enega izmed teh članov Viol je policija identificirala kmalu po tekmi, dobil pa je leto dni prepovedi udeležbe na športnih prireditvah ter plačilni nalog. V četrtek so začeli loviti preostale tri, to nam je potrdil Bojan Kitel z mariborske policijske uprave, a več podrobnosti zaradi interesa preiskave ni želel izdati. Po naših podatkih policija išče samo še enega izmed štirih Viol.

Še v začetku tedna pa mariborski navijači niso imeli vstopnic za derbi – razlog nam je pojasnil Jože Mihalič, direktor Alfa varovanja, ki tri leta sodeluje pri varovanju tekem Olimpije in reprezentance v Stožicah: »Če ne bi prišli v Ljubljano organizirano, ne bi imeli vstopa. Imeli smo namen, da jim prepovemo vstop, in to na pobudo NK Olimpije. Pogoj, da pridejo izključno organizirano, je bil dan zaradi varnostnih okoliščin, da se pač ne splača tvegati in da nismo mogli zagotoviti toliko parkirišč.« V razprodanih Stožicah bo za red skrbelo okoli 350 varnostnikov in policistov. »Varovanje se bo izvajalo na celotnem prireditvenem prostoru kot tudi v ožji in bližnji okolici. V varovanje prireditve bodo vključeni policisti posebne policijske enote, vodniki službenih psov, konjeniki, policisti postaje prometne policije, prav tako bo vključen policijski helikopter,« policijski angažma pojasnjuje Nataša Pučko z ljubljanske policijske uprave.

Če bo vijol'čni vlak, s katerim potuje glavnina Viol, brez zapletov prispel do Ljubljane, bo mariborskih navijačev v Stožicah najmanj 1100. Drugi privrženci štajerskega kluba, ki so kupili vstopnice za druge dele stadiona, pa bodo najverjetneje končali med somišljeniki: »Na podlagi dokumenta, če je oseba z vzhodnega dela Slovenije in če bodo imeli navijaške rekvizite (dresi, kape, šali), jih bomo preusmerili na sektor, kjer so gostujoči navijači,« enega od postopkov pojasnjuje Mihalič. Novost so organizirana parkirišča na Žalah za vsa gostujoča vozila, ki jih bo varovala policija, striktno pa so se usmerili zoper pirotehniko: »Zavrnili bomo vsakega, ki bo imel baklo. Do zdaj so dobivali opomine ali kazni, danes pa ne bodo imeli vstopa na stadion,« pojasnjuje Mihalič. Slednji ukrep velja tudi za domače navijače, čeprav Green Dragons po Mihaličevem mnenju letos niso zažgali dosti bakel na domačih tekmah: »Mogoče kakšnih pet, razen na derbiju. Na derbiju pa so zakurili.« Z baklami ali brez, v Stožicah bo gorelo tudi nocoj.

Deli s prijatelji