ODZIV NA VARČEVANJE

Policija grozi: Ko bodo nemiri, nas ne kličite, ker nas ne bo

Objavljeno 26. marec 2012 16.18 | Posodobljeno 26. marec 2012 16.18 | Piše: Mo. S.

Prepričani so, da je znižanje plač, ki je napovedano, nezakonito.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Sindikat policistov Slovenije (SPS) se je odzval na napovedane varčevalne ukrepe, ki naj bi zadevali tudi policijo. Menijo, da gre za drastičen poseg v pravice zaposlenih, odgovorni pa dejanjskega stanja v policiji ne razumejo.

Znižanje plač, odvzem regresa

Vlada je namreč napovedala znižanje plač v javnem sektorju, neizplačilo regresa v letu 2012 in polovično izplačilo naslednje leto ter znižanje stroškov za prevoz, regresa za prehrano in nekaj drugih prejemkov.

Padli bodo pod prag revščine

»Prepričani smo, da je znižanje plač, ki je napovedano, nezakonito, saj pomeni padec posameznih plač pod minimalno plačo, ki jo varujejo zakoni. Takšen drastičen ukrep bi pomenil, da bi velika večina policistov padla pod prag revščine,« je v sporočilu za javnost zapisal predsednik SPS Zoran Petrovič.

V zakonu in kolektivni pogodbi javnega sektorja sta določeni tudi pravica do regresa (v višini 692 evrov) in pravica do povrnitve stroškov prevoza na delo.

Napovedujejo skrajne ukrepe

Policija se bo na vsiljevanje enostranskih potez odzvala ostro, napoveduje Petrovič in dodaja, da na napovedane posege nikakor ne morejo pristati: »To lahko prinese eksistenčno ogroženost policistov.« V primeru enostranskega poseganja v zakon imajo po njegovem pravico izvesti tudi najskrajnejše ukrepe, da zaščitijo svoje interese.

V Sloveniji napoveduje socialne nemire in napade: »Takrat nikar ne kličite na pomoč policistov, spoštovani predstavniki oblasti, ker nas ne bo. Tudi mi imamo svoje dostojanstvo!« je še zapisal Petrovič.

Deli s prijatelji