PREMOŽENJSKA KORIST

Policija: Alstom za sporni Teš pobasal 284 milijonov evrov

Objavljeno 14. oktober 2014 15.25 | Posodobljeno 14. oktober 2014 15.25 | Piše: STA, K. K.

Kriminalisti so zaključili del preiskave, ki se nanaša na sume nepravilnosti pri poslovanju elektroenergetskega podjetja iz Šoštanja.

Gradnja Teša 6

LJUBLJANA – Skupna škoda, ki so jo v preiskavi sumov nepravilnosti pri poslovanju Termoelektrarne Šoštanj (Teš) ugotovili kriminalisti, znaša več kot 284 milijonov evrov, toliko namreč znaša premoženjska koristi, ki jo je pridobil tuji dobavitelj. Kriminalisti so sicer podali kazenske ovadbe tudi zoper štiri odgovorne osebe iz Teša.

Kriminalisti so zaključili del preiskave, ki se nanaša na sume nepravilnosti pri poslovanju elektroenergetskega podjetja iz Šoštanja (neuradno gre za Teš) in podali kazenske ovadbe zoper 10 fizičnih oseb, ki jih sumijo zlorabe položaja in pravic ter ponareditve ali uničenja poslovnih listin, je na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje Damjan Turk.

Gre za osem fizičnih oseb iz Slovenije, med temi so tudi štiri odgovorne osebe iz Teša, in dve fizični osebi iz tujine – po eno iz Avstrije in Francije.

Tuji dobavitelj – po neuradnih informacijah STA gre za Alstom – je iz naslova pogodbe, ki se je spreminjala v škodo naročnika, pridobil 166 milijonov evrov premoženjske koristi, zaradi sprememb eskalacijske klavzule 93 milijonov evrov, z izločitvijo plačane rezervacije pa 25 milijonov evrov.

Deli s prijatelji