MOBILNI OPERATERJI V NAPADU

Poletni šok: podražitve segajo do 255 odstotkov!

Objavljeno 24. julij 2015 13.43 | Posodobljeno 24. julij 2015 13.45 | Piše: T. L.

Operaterji imajo poleti polne roke dela: tudi za popravek cen posameznih storitev. In te podražitve so šokantne. Preverite cene in možnosti, kako se rešiti zasoljenih računov.

LJUBLJANA – Ste na zadnji strani julijskih računov opazili, da je izbrani operater napovedal spremembo cen nekaterih storitev? Če niste, nadaljujte branje, da ne boste prihodnji mesec neprijetno presenečeni, informacije o spremembah namreč niso posebej izpostavljene. V članku smo združili spremembe, ki se nam obetajo v prihodnjem mesecu. Podražitve segajo celo do 255 odstotkov, opozarjajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). 

Moneta za 100-odstotkov dražja

ZPS je operaterje sicer pred časom pozval, naj prilagodijo oziroma celo ukinejo zaračunavanje nekaterih administrativnih storitev. A glej ga zlomka: v zameno so operaterji pripravili cenike, s katerimi po mnenju ZPS neupravičeno dvigajo nekatere cene. »Že ob uvedbi pavšalne članarine za Moneto smo menili, da ni poštena do potrošnikov, zdaj pa so se pri Telekomu odločili, da 1. septembra to članarino podražijo za več kot 100 odstotkov.«  

Simobil ceno SMS-sporočila na tuje zvišal za skoraj 50 odstotkov

Pri ZPS poudarjajo, da je v času, ko se pričakuje ukinitev stroškov gostovanja v tujih omrežjih znotraj EU, popolnoma nerazumljiva odločitev Simobila (ki prizadene tudi uporabnike AmisMobila), da ceno poslanega sporočila iz Slovenije v tujino poviša za dobrih 44 odstotkov na kar 22 centov. Pri Simobilu so se za povrhu odločili povišati tudi cene klicev in sporočil zunaj zakupljenih količin, tako da bo od 1. avgusta minuta klica znotraj Slovenije že 22 centov, poslano sporočilo pa prav tako 22 centov. Naj spomnimo: trenutno je cena poslanega SMS znotraj EU zgolj 7,32 centa, torej trikrat manj.

Eksotični klici dražji za več kot 250 odstotkov

Na prvi pogled manj kritična je sprememba cenika za klic v tujino pri Telemachu (mobilna telefonija) in Tušmobilu, saj se zdi, da gre predvsem za določitev novih območij. A natančnejši pregled pokaže, da boste v države EU res klicali za praktično enako ceno, toda klici v morda malo bolj oddaljene, če že ne eksotične države se bodo podražili za več kot 250 odstotkov, klici v balkanske države pa bodo dražji za dobro četrtino. 

Kaj svetuje ZPS? 

Do začetka veljave novih cen imajo potrošniki možnost zamenjave operaterja, ne da bi za to morali plačati kakršen koli strošek – tudi če ste vezani. Izjema so zgolj tisti, ki imajo subvencionirano opremo, saj jo bodo morali pred zamenjavo odplačati. 



Spremembe, ki jih uvajajo posamezni operaterji
  • Telekom: podvojitev cene za uporabo Monete

Od 1. septembra bo Telekom Slovenije svojim uporabnikom začel zaračunavati kar 100 odstotkov več, če bodo želeli uporabljati storitev mobilnega plačevanja Moneta. Z dosedanjih 49 centov so namreč ceno osnovne članarine dvignili na 99 centov mesečno, pri tem pa je treba plačati tudi ceno uspešno izvedene transakcije (ponavadi nekaj manj kot 10 centov na transakcijo). Temu stroški se je mogoče izogniti s članarino Moneta Plus, za katero bo od začetka septembra treba odšteti 20 odstotkov več kot zdaj – 1,19 evra.

Pri ZPS poudarjajo, da članarino za Moneto plačujejo vsi, ki so po uvedbi 1. maja 2014 z Moneto plačali vsaj en nakup in se niso izrecno odjavili z obrazca za izklop dodatnih storitev.

  • Telekom, Debitel in Amis: dražje informacije na številkah 1180 in 1188

Z začetkom avgusta bodo Telekomovi, Debitelovi in Amisovi uporabniki plačevali višjo ceno za klic na številko 1180 (splošne informacije) in 1188 (informacije o številkah naročniških telefonov v Sloveniji). Vsak klic iz Telekomovega in Debitelovega omrežja na 1180 bo po novem stal 1,622 evra, iz Amisovega pa 1,4002 evra.

Za prvo minuto klica na 1188 bo treba iz Telekomovega in Debitelovega omrežja odšteti 1,622 evra, iz Amisovega 1,4002 evra, za vsako naslednjo minuto (sem štejejo tudi pogovori po neposredni povezavi na želeno številko) pa bodo Telekomovi in Debitelovi uporabniki odšteli 0,9543 evra, Amisovi pa 0,8231 evra. Podražitev je pri Telekomu in Debitelu približno 10-odstotna, pri Amisu pa 22-odstotna.

Pri ZPS ob tem opozarjajo, da klici na posebne številke niso zajeti v zakupljene količine, zato jih je vedno treba plačati.

  • Simobil (tudi AmisMobil): za skoraj polovico dražja sporočila v tujino

1. avgusta bo drugi največji operater spremenil cene klicev in sporočil SMS oziroma MMS zunaj zakupljenih količin pri nekaterih paketih. Za klice v slovenska omrežja bo po novem treba odšteti 22 centov na minuto, enaka cena bo veljala tudi za vsako poslano sporočilo.

Obenem bo Simobil konkretno dvignil ceno poslanega sporočila SMS oziroma MMS v tujino. Namesto sedanjih 15,25 centa vas bo takšno sporočilo od 1. avgusta letos stalo 22 centov.

Sporočila, poslana v tujino, niso del zakupljenih količin, zato se zanje plača ne glede na to, kateri paket potrošnik uporablja in koliko zakupljenih enot ima v njem.

Vse spremembe veljajo tudi za uporabnike mobilne telefonije, ki so pogodbo sklenili z Amisom, saj gostuje v Simobilovem omrežju in uporablja enake pakete ter cene.

18. avgusta bodo pri Simobilu spremenili tudi način obračunavanja mednarodnih klicev v predplačniškem paketu Simpl Global. Vsako vzpostavitev klica v katero koli državo bodo računali 10 centov, za začeto minuto pa bo od takrat treba odšteti 25 centov.
  • Telemach (mobilna telefonija) in Tušmobil: sprememba obračuna (in cen) za klic iz Slovenije v tujino

Za naročnike mobilne telefonije so pri Telemachu spremenili obračun klicanja v tujino. Do zdaj so imeli države razdeljene v dve območji (svetovna tarifa in preostali svet), od 1. avgusta letos pa bodo v veljavi štiri območja.

V prvem so države EU, Islandija, Norveška in Lihtenštajn, pri katerih se je cena za minuto klica za odtenek znižala na 43 centov (do zdaj 43,72 centa).

V vse druge države boste klicali dražje, in sicer od 55 centov do 1,4 evra na minuto. To pomeni, da se bodo klici v države nekdanje Jugoslavije podražili za 28 odstotkov, v ZDA boste klicali za 67 odstotkov dražje, v nekatere bolj eksotične države pa tudi za več kot 250 odstotkov dražje. 

Sprememba velja tudi za uporabnike Tušmobila, saj je Telemach njegov lastnik. Je pa pri Tušmobilu dosedanja cena za odtenek nižja, pravzaprav zaokrožena navzdol, tako da se cena klicev v države, ki sodijo v prvo območje, ne bo spremenila – pri drugih pa se bo podražila podobno kot pri Telemachu.


Zaračunavanje mesečnega pavšala za Moneto ni pošteno do potrošnikov, ker:

  • mora za prekinitev plačevanja naročnine potrošnik izključiti storitev, torej gre za sistem opt-out, ki ga potrošniške organizacije strogo zavračajo;
  • pri Telekomu Slovenije je treba za izključitev Monete (in mesečnega pavšala) izpolniti in poslati poseben obrazec;
  • kljub naročnini je treba še vedno plačati nekaj centov ob vsaki transakciji;
  • ne obstaja možnost plačevanja z Moneto brez plačila mesečnega pavšala – ta bi prišla prav tistim, ki Moneto uporabljajo občasno ali zgolj v nujnih primerih (denimo za plačilo avtobusa, ko zmanjka dobropisa na Urbani).

 

Deli s prijatelji