AGROMETEOROLOŠKA NAPOVED

Poletje vročinskih valov

Objavljeno 03. junij 2015 15.57 | Posodobljeno 03. junij 2015 15.57 | Piše: Andreja Sušnik

Vsako leto 28. maja praznujemo svetovni dan sonca. Rastline so odvisne od njegove energije, seme kali, ko je ravno prav dolg dan. Opazili so češnjevo muho, ki je lani oklestila pridelek. Poleg tega zgodnjepoletnega sadja so na mizi sladke jagode.

V sončnih dneh se ljudje dobro počutimo, prav tako tudi rastline, zanje je sončna svetloba ključna. Poleg tega, da jim omogoči nemoteno preskrbo z energijo, deluje kot signal za različne razvojne faze rastline.

Seme kali, ko je kratek, dolg dan

Rastline, ki prejmejo premalo intenzivno svetlobo, so dolge in slabo razvite, ker vso energijo vlagajo v podaljšanje, da bi prišle bližje viru svetlobe, ki je v določenih obdobjih manj intenzivna.

Po trajanju dneva jih delimo v tri kategorije. Rastline kratkega dne cvetijo, ko je dan krajši od 12 ur. Mnoge potrebujejo obdobje krajših dni, da začnejo cveteti. V naravi se to na severni polobli zgodi po 21. juniju (konoplja, bombaž, riž).

Rastline dolgega dne (večina zelenjave in vrtnih cvetlic, solata, grah, fižol, detelja, žito, ječmen) dobro rastejo in cvetijo, ko je dan daljši od 12 ur. V naravi je to spomladi in zgodaj poleti, po 21. decembru in pred 21. junijem. Pri nevtralnih pa trajanje dneva ne vpliva na začetek cvetenja. Take dobro uspevajo pri 8 do12 ur trajajočem dnevu (kumare, paradižnik).

Sedem tednov češnjevih skomin

Prišel je čas, ko se na Primorskem zgodnje češnje debelijo in zorijo. Skupaj z jagodami so zamenjale zimsko sadje.

Glede na dolžino razvoja plodov so razdeljene na sedem češnjevih tednov. Dolžina razvoja od cvetenja do zorenja je pri najzgodnejših sortah le od 32 do 37 dni, pri sortah iz drugega češnjevega tedna od 40 do 49 dni, pri sortah iz tretjega češnjevega tedna od 44 do 53 dni.

Pri najpoznejših razvoj plodov traja dobra dva meseca. Najboljše so v prvi polovici junija, ko dozorijo najslajše briške avtohtone češnje – napoleonke.

Češnjeva muha

Žal tudi letos v nasadih češenj opažamo pojav plodove vinske mušice (Drosophila suzukii), ki je že lani povzročala velike težave.

Le najzgodnejše vrste se izognejo češnjevim muham, te pa se v zadnjem majskem tednu že lovijo v pasti.

Zdaj je v nasadih čas za zatiranje te nadloge na tistih sortah, ki bodo zorele konec prve dekade junija in v drugi dekadi junija. Drobni črvički, ki se radi pojavijo v poznejših sortah, so ličinke češnjeve muhe.

Odrasla žuželka odlaga jajčeca na plodiče kmalu po cvetenju, ko se ti začnejo spreminjati iz intenzivno zelene barve v rumeno. Črvivi plodovi se zmehčajo in gnijejo.

Češnjeva muha je bleščeče črne in rjavo lisaste barve ter ima rumen rob glave in rumeno trikotno liso na zadnjem robu oprsja.

Izležejo se sredi maja

Pri nas se redno pojavlja, ima pa le en rod na leto. Muhe se izležejo sredi maja in se pojavljajo do julija.

Najprej obletavajo drevesa in se hranijo s sladkimi sokovi. Ko začnejo češnje rumeneti in malo pordečijo, začnejo samice odlagati jajčeca v plodove. Zlasti močno napadajo v toplih pomladih in poletjih.

Na vrtovih, na katerih imamo posamezno drevo, je priporočljivo obešanje rumenih lepljivih plošč, na katere se lovi češnjeva muha. Na vsako jih obesimo vsaj deset, in sicer bolj na gosto na vzhodno in južno stran krošnje. Ko češnje oberemo, rumene kartone odstranimo, ker se sicer nanje lovijo tudi nekatere koristne žuželke

2. junij 1977

Jutro je bilo med najhladnejšimi v juniju od leta 1950, marsikje je bila slana. V Ambrusu na Dolenjskem se je ohladilo na –1,4 °C, na Planini pod Golico je termometer pokazal –1,0 °C, na Lipah na Ljubljanskem barju in v Šmartnem pri Slovenj Gradcu –0,9 °C, na Letališču Brnik –0,8 °C ter v Murski Soboti –0,1 °C.

Poletje vročinskih valov

Pred meteorološkim poletjem smo, to je obdobje od junija do avgusta. To je najtoplejši del leta, lani pa nam je prinesel veliko mokrote in težave v kmetijstvu. Kako pa kaže letos?

Obeti Evropskega centra za srednjeročne napovedi (ECMWF) za poletje v Evropi kažejo, da bo na delih južne in vzhodne Evrope mogoče pričakovati vročinska obdobja, za severozahodni del Evrope pa takega signala ni. Značilno poletna toplota bo vladala v pasu od vzhodne Španije do južne Francije in Italije, zahodu Portugalske in Španije pa obetajo tudi občasne ohladitve. V povprečju bo v celotni Evropi temperatura zraka višja od povprečja. Padavinska slika kaže razmere blizu povprečnim, z rahlo tendenco vlažnih razmer v zahodnem delu Sredozemlja.

Napoved

V sredo in četrtek bo sončno in poletno vroče. Prvi teden junija prinaša obilo sonca in vse bolj poletne temperature. Verjetnost popoldanskih neviht je zelo majhna.

Vremenska napoved od 5. do 10. junija 2015

Prevladovalo bo sončno in poletno vroče vreme. Najvišje dnevne temperature bodo večinoma okoli 30 °C. Verjetnost za nastanek kakšne vročinske nevihte bo zelo majhna.

Slavljenje sonca

Če junija sonce pripeka,

vmes dežek pohleven rosi,

ni treba se bati nam teka,

obilo nam zemlja rodi.

Deli s prijatelji