KUHALNICA

Poletje s kihačo v roki

Objavljeno 24. julij 2016 15.16 | Posodobljeno 24. julij 2016 15.16 | Piše: Oste Bakal

Kihača je po prekmursko kuhalnica, tako pa se imenuje tudi Društvo za ohranitev jedi naših babic v Vogričevcih pri Ljutomeru, kjer so pripravili prvi mladinski kuharski tabor.

Ko so v Vogričevcih pri Ljutomeru, na sončni strani prleških vinorodnih hribčkov, ustanovili Društvo za ohranitev jedi naših babic, ki so ga poimenovali Kihača (kuhalnica), so ustanovitelji povedali, da bo njegov osnovni namen predvsem poučevanje odraslih in mladostnikov o zdravem načinu prehranjevanja. Dodali so še željo po ohranjanju spomina na jedi tamkajšnjih babic. Ohranjanje tradicionalne prleške kulinarike je bil tudi eden izmed namenov tridnevnega mladinskega kuharskega tabora.

Najprej v gozd po gobe

Že pet mesecev po ustanovitvi društva so v teh vročih poletnih dneh pri društvu Kihača od besed prešli k dejanjem. Uspešno so namreč pripravili prvi mladinski kuharski tabor. »V programu smo zapisali, da se bo društvo med drugim ukvarjalo z mladostniki. Želimo jih naučiti kritično razmišljati o hrani in sestavinah, pokazati pripravo tradicionalnih jedi naših babic in tako prenašati znanje na naslednje rodove. Organizacija mladinskega kuharskega tabora je bila konkreten izziv, tako po organizacijski kot po kadrovski plati, a smo izkušnje starejših članov združili z zagnanostjo mlajših ter organizirali prvi mladinski kuharski tabor, ki se ga je udeležilo 12 otrok in mladostnikov,« nam je povedal Ivan Kraljič, tajnik društva Kihača.

Tabor je potekal na različnih lokacijah, vse skupaj pa se je začelo na sedežu društva v Vogričevcih, kjer je poznavalec gob Franc Slokan predstavil sproščeno hojo in vzdušje v gozdu ter seveda tudi užitne gobe. Otrokom je pojasnil, kako se je treba vesti v gozdu, kjer veljajo druge zakonitosti. Zatem so se skupaj z veseljem podali v gozd, da gobarjenje preizkusijo še v praksi. Pri gobarjenju je bila najuspešnejša Sanja in si tako pridobila naziv glave v kuhinji za prvi dan, ko so pripravili gobovo juho.

Juha iz treh receptov

Motor tabora Igor Slokan je izbral tri recepte za gobovo juho, ki so jih prispevale babice mladih kuharjev: Marija Slokan, Danica Zadravec in Marija Vičar. Od vsakega je vzel nekaj in tako sestavljen recept predstavil udeležencem. Glavni kuhar Mitja Vozlič je pojasnil, kaj vse je treba pripraviti, preden začnemo kuhati, potem pa je kmalu zadišalo po čebuli in nato po gobovi juhi. Ko so bili kuhani še ajdovi in tako imenovani ožejeni žganci, je sledilo kosilo, ki jim je šlo v slast, saj so ga prvič pripravili sami.

Drugi dan so se z Jožefom Črešnjevcem in Ivanom Kraljičem odpravili v picerijo Zvezda v Ljutomeru, kjer jim je šef Darko Brišar pokazal sodobno kuhinjo. Največ pozornosti je požela peka pic, ki so jih udeleženci hitro pohrustali in se odpravili na levi breg reke Mure v Kapco. V gostilni Malibu so si razdelili ribiške palice (bambusova palica, ribiška vrvica, trnek in plutovinasti zamašek) in poskusili uloviti ribe. Medtem so mentorji pripravili vse potrebno za naslednjo temo: filiranje ribe. Po navodilih mentorjev so nastali lepi fileji, ki so kar klicali po peki. Še enkrat so se lotili kuhanja gobove juhe, potem pa je sledila priprava ribjih filejev in krompirjeve solate.

Ponosni starši

Zadnji dan tabora so starši udeležence pripeljali na Ranč Jureš, kjer so morali pokazati, kaj so se naučili. Pripravili so pogrinjke in hitro prižgali pod kotlički. Kmalu so se na mizah znašle sklede gobove juhe, ki so jo postregli staršem in drugim udeležencem piknika. S pričakovanjem so zrli v njih, ko so zajeli prve žlice. Pohvale so deževale z vseh strani in v očeh otrok je bilo opaziti olajšanje in ponos. Potem so staršem razložili, kako so pripravili tako okusno juho z žganci.

Sledila je še podelitev potrdil o udeležbi in daril (celodnevna vstopnica za kopanje v Biotermah in majica z logotipom društva Kihača), nato pa sproščen piknik, na katerem so že padli prvi predlogi za drugi mladinski kuharski tabor, ki bo naslednje leto. Piknik je popestrilo še ocenjevanje kvasenic, ki so jih spekle članice društva in druge gospodinje. Komisijo, ki je ocenjevala 11 kvasenic, so sestavljali vsi udeleženci piknika. Po seštevanju točk je bilo jasno, da je najboljšo v imenu članice Manje Gospodarič spekla njena mama Lenčka Vrbnjak. Med članicami pa je bila najbolje ocenjena kvasenica Marije Slokan.

Obisk pri mlinarjih


Udeleženci so si ogledali tudi dva mlina, kjer meljejo zrnje tako na star kot na nov način. V mlinu Stajnko v Gajševcih je gospodar pojasnil, kako deluje in kako iz zrnja nastane moka. Preden so se mladi kuharji in njihovi mentorji odpravili v Veržej, jih je pogostil in jim podaril še moko za kuhanje žgancev. Po ogledu znamenitega Babičevega mlina na Muri so se odpeljali do Ranča Jureš v Babincih, kjer so jim odstopili zunanje prostore za kuho.

 

Deli s prijatelji