VAS OBČUTEK VARA?

Poletje bo nadpovprečno vroče

Objavljeno 21. junij 2015 09.19 | Posodobljeno 21. junij 2015 09.19 | Piše: STA, Mo. S.

Tudi morje se je letos že ogrelo do ugodnih 25 stopinj Celzija.

Izredno visoke temperature postajajo stalnica.

LJUBLJANA – Danes ob 18.58 po srednjeevropskem poletnem času bo nastopil Sončev obrat ali poletni solsticij, kar je začetek astronomskega poletja. V prvem poletnem tednu pa še ne gre pričakovati vročine, saj temperature v tem času predvidoma ne bodo dosegle 30 stopinj Celzija, je povedal vremenoslovec agencije za okolje Brane Gregorčič.

Najbrž bo nadpovprečno toplo

Zanesljivih napovedi o tem, kako vroče bo letošnje poletje, sicer ni mogoče podati, je pa Gregorčič pojasnil, da vseeno obstaja večja možnost, da bo to poletje nadpovprečno toplo. »Če govorimo o verjetnosti, obstaja 40 odstotkov možnosti, da bo letošnje poletje v zgornji tretjini najbolj vročih, in samo 25-odstotna verjetnost, da bo hladno,« je povedal. Nekoliko višje temperature bodo v Sloveniji nastopile po 28. juniju, potem pa naj bi se vročina stopnjevala.

Gregorčič je povedal, da so zadnja poletja značilna po tem, da temperature presegajo celo 35 stopinj Celzija ali več. Poleti leta 2013, ki je bilo zelo vroče, je bilo v Ljubljani takih dni 11, kar je rekord. Lani pa so temperature v prestolnici dosegle 35 stopinj Celzija samo enkrat. Običajno sicer poletje ocenjujemo po vročih dnevih, ko se termometri povzpnejo na vsaj 30 stopinj Celzija. Lani je bilo takih dni 15, kar je štiri manj od klimatološkega povprečja. Veliko več vročih dni je bilo leta 2012 in 2013. Rekordno sicer še vedno ostaja poletje 2003, ko so v Ljubljani zabeležili 52 vročih dni.

Preberite več podrobnosti o vremenu.

Morje se je medtem letos že ogrelo do ugodnih 25 stopinj Celzija. Gregorčič je dodal, da temperature nekoliko zanihajo, če piha burja. Ocenil je, da bo prvi poletni teden kopalni, morje pa bo imelo okoli 23 ali 24 stopinj.

Na podatke o tem, kako visoke bodo temperature ter ali so ponovno 'v igri' rekordne vrednosti, bo torej treba še počakati.

Od koledarskega poletja se bomo poslovili 23. septembra ob 10.21.

Deli s prijatelji