VROČINSKI VAL

Poletja ni konec, še bo pošteno vroče

Objavljeno 05. avgust 2015 18.37 | Posodobljeno 05. avgust 2015 18.39 | Piše: D. P.

Nad zahodno in srednjo Evropo se krepi območje visokega zračnega tlaka. S šibkim vzhodnikom k nam priteka topel in nekoliko bolj suh zrak.

LJUBLJANA – Danes bo večinoma sončno. Čez dan bo ponekod pihal vzhodni ali jugovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 28 do 32, na Primorskem do 35 stopinj C ali še kakšno več.

Do 37 stopinj

»Trend dviga temperature se bo nadaljeval. V petek in soboto bo najbolj toplo, bo pa tale vročinski val malce blažji, kot je bil prejšnji,« je povedal dežurni vremenoslovec Jure Cedilnik Agencije RS za okolje in prostor.

V prihodnjih dneh se bo ogrelo do 36 stopinj. Najbolj bodo temperature prizanesljive na področju Gorenjske, Notranjske in Koroške, kjer bo nekaj nad 30 stopinj, najvišje temperature pa bodo beležili na Goriškem in Vipavskem, kjer se bo živo srebro povzpelo do 37. Cedilnik je dodal, da se bo na Obali poznal vpliv maestrala, zato pričakujejo temperature okoli 34, 35 stopinj.

:: Več o vremenu na posebnem vremenskem portalu

V nedeljo bi lahko naše severne kraje prešla manjša vremenska motnja, ki lahko prinese kako nevihto v gorah. »Take temperature, 30 stopinj ali več, lahko trajajo do 15. avgusta,« je Cedilnik za Slovenske novice napovedal, da poletja še zdaleč ni konec.

Zakaj tako vreme?

Nad zahodno in srednjo Evropo se krepi območje visokega zračnega tlaka. S šibkim vzhodnikom k nam priteka topel in nekoliko bolj suh zrak.

Grelo bo tudi sosede

Danes bo precej jasno, dopoldne bo ponekod v sosednjih krajih Madžarske in vzhodne Hrvaške še zmerno oblačno. Popoldne lahko v Alpah nastane kakšna vročinska nevihta. Vroče bo. Jutri bo sončno in vroče. V Kvarnerju bo pihala šibka burja.

Deli s prijatelji