VOLITVE

Poleg Jazbeca še Kosova v predsedniško bitko

Objavljeno 13. junij 2017 16.07 | Posodobljeno 13. junij 2017 16.12 | Piše: U. B.

Milan Jazbec gre po poti Thomasa Klestila

Aktualnega predsednika je prvi resno izzval diplomat Milan Jazbec, sedanji veleposlanik v Makedoniji, pred tem pa v Turčiji. In kaj je pri njegovi kandidaturi tako nenavadnega in posebnega? Precejšnja mera poguma, da se lotiš takega podviga, zagotovo. »Dajte, no, dajte. Poguma mi pa ne manjka,« je dejal ob nedavnem priložnostnem pogovoru. Izkušenj pa najbrž tudi ne. Avstrijskih, namreč!

Kolikor smo slišali in nam je uspelo izbrskati, je Jazbec drugi aktivni poklicni diplomat v Evropi po koncu hladne vojne, ki se je podal v predsedniško tekmo. Prvi je bil spomladi 1992 dr. Thomas Klestil, tedaj generalni sekretar avstrijskega zunanjega ministrstva. Dr. Klestil je na volitvah zmagal in pozneje ponovil svoj predsedniški mandat ter bil sila uspešen predsednik sosednje države. Naključje je hotelo, da je bil takrat Jazbec prvi slovenski konzul v Celovcu in se je v času Klestilove kampanje tiste pomladi z njim dvakrat srečal na Koroškem. Skratka, veselo bo. Kandidatov je sicer že nekaj, in nekaj jih najbrž – skoraj zagotovo – še bo. Tudi ženskih. Slišati je, da telefonskih pogovorov na to temo ne manjka. Vabil tudi ne. »Ti, ali bi se spustila v bitko,« je običajna fraza ob klicu »visokega ugledneža«, ki vabi katero od uglednih političnih dam v predsedniško bitko. Neuradno smo izvedeli, da je enega takih klicev prejela tudi zdajšnja veleposlanica Slovenije v Nemčiji Marta Kos Marko. Nagovarjanja še trajajo, je slišati iz dobro obveščenih ust. Ali bodo uspešna, ne ve nihče, za zdaj menda še veleposlanica Marta ne, ki menda še premleva, kakšen korak storiti, da bi bil čim manj boleč. Navsezadnje, vsak poraz nekaj malega zaboli.

Če bo izziv vendarle sprejela, tudi Milan Jazbec ne bo več osamljen aktivni poklicni diplomat v Evropi po koncu hladne vojne, ki se je podal v predsedniško tekmo. Pa še ženskim kvotam bo zadoščeno, če je že glasbenim treba ugoditi.

Deli s prijatelji