EKSTREMI

Polarna zima iz ZDA nad Slovenijo?

Objavljeno 10. januar 2014 13.45 | Posodobljeno 10. januar 2014 13.45 | Piše: A. K.

Meteorologi pravijo, da lahko hladen zrak, ki se zadržuje nad ZDA, zaide tudi k nam.

Arktična zima lahko pride tudi k nam.

LJUBLJANA – Čeprav že korakamo proti polovici januarja, ni videti, da bi se bližala zima. Temperature bodo tudi v prihodnjih dneh ostale precej visoke.

Vikend razmeroma suh, temperature nadpovprečne 

»Malce hladneje bo, ampak še vedno precej toplo za ta letni čas. V soboto lahko pričakujemo okrog 10 stopinj Celzija ali malce čez, vikend bo precej suh. Tudi za naprej ne moremo pričakovati drastičnih sprememb, mogoče v torek nekaj več dežja, toda snega ne bo. Snežna meja bo nad 700 oziroma 800 metri nadmorske višine,« nam je povedal meteorolog Andrej Pečenko.

Prihodnji teden se bodo temperature malce spustile. »Tam do pet stopinj Celzija, kar pa je še vedno nad povprečjem za ta čas,« še pravi Pečenko, s katerim smo se pogovarjali tudi o hudih vremenskih razmerah v ZDA.

Temperature ne bodo tako ekstremne

Pečenko pravi, da ni pričakovati, da bi arktična zima udarila tudi pri nas. »Ta hladni zrak sicer lahko pride tudi do nas, vendar se to ne more zgoditi nenadoma,« je pojasnil Pečenko. Možnost, da bomo deležni hude zime, sicer obstaja, toda Pečenko ne verjame, da bodo temperature tako ekstremne.

»Tam so vseeno malce bolj odprti proti severu kot mi. Da bi se to zgodilo, bi potrebovali nekaj časa,« dodaja Pečenko. 

Napoved za Slovenijo

Danes in jutri bo pretežno oblačno, v severni Sloveniji bo po nižinah megla. Ponekod v jugozahodni in deloma osrednji Sloveniji bo občasno rosilo ali rahlo deževalo. Jugozahodni veter bo danes čez dan ponehal, jutri popoldne pa bo ponekod spet začel pihati. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 6, ob morju okoli 8, najvišje dnevne od 5 do 13 stopinj Celzija. 

V nedeljo in ponedeljek bo delno jasno in po nižinah tudi megleno. V ponedeljek bo ponekod pihal jugozahodni veter. Še bo razmeroma toplo za ta čas.

Deli s prijatelji