TERNA

Pol leta v naravi, pol v mestu

Objavljeno 26. september 2015 16.51 | Posodobljeno 26. september 2015 16.51 | Piše: A. A.

Peter Mravljak, nagrajenec v naši nagradni igri Terna, Novice pol leta prebira na vikendu na obronkih Urbana, pozimi pa v središču Maribora.

Peter Mravljak je ponosen na razgled z vikenda na obronkih Urbana. Foto: Aleš Andlovič

MARIBOR – »Joj, na žalost nisem doma. Prosim, da se oglasite na vikendu v Rošpohu,« je bil kratek razgovor s Petrom Mravljakom iz Maribora, ko smo ga obvestili, da je dobitnik nadvložka roll-up v naši nagradni igri. Upokojeni sanitarni inšpektor skupaj z ženo v jeseni življenja uživa v slikoviti vikendici na obrankih Urbana. »Pridite in poglejte ta razgled,« nas je povabil na rob hriba, kjer se je na široko odprl pogled na drugo največje slovensko mesto. Zatem je 82-letni Peter razložil, da z ženo od maja do oktobra preživita pod Urbanom, v stanovanje sredi Maribora pa se vrneta le v hladnih zimskih mesecih.

Sreča v nagradnih igrah mu doslej ni bila naklonjena: »Dobil sem kakšno malenkost, a to je tudi vse.« Že vrsto let je naročnik našega časopisa, za katerega pravi, da mu da zadostno širino, čeprav z ženo prebirata tudi drugo dnevno časopisje. Da bi rad jesen življenja preživel na priljubljenem hribu nedaleč od Maribora, je nekdanji javni uslužbenec vedel že zgodaj, saj je odraščal na kmetiji. Pred slabimi 40 leti je kupil zemljišče pod vrhom Urbana in svoje poletno domovanje iz leta v leto dograjeval, dokler ni stala slikovita hiška z garažo: »Iz te smo zdaj naredili funkcionalni dnevni prostor, kjer tudi počivamo. Ne morete si predstavljati, kako prijetno hladno je tukaj v vročih poletnih dneh.«

Pod Urbanom se večkrat zbere celotna družina, njuna hči in sin s tremi otroki. Ker dva vnuka živita v okolici Ljubljane, mu pri dnevnih opravilih ne moreta veliko pomagati, zato pa je toliko bolj priden tretji vnuk, nekdanji slovenski reprezentant v alpskem smučanju, ki dedku z veseljem priskoči na pomoč. »Pa naj bo to pri škropljenju vinograda ali pa me z avtomobilom zapelje na kakšno daljšo pot,« ponosno sklene Peter Mravljak. 

Deli s prijatelji