PORTOROŽ – Sup? Za nekatere neznana športna panoga. A s pomočjo 35-letnega Mariborčana Roka Puvarja bo supanje (beseda izhaja iz angleške stand up paddling) ali po slovensko stoječe deskanje z veslom postalo še bolj priljubljeno. Še posebno potem, ko je konec septembra postavil nov Guinnessov rekord. V 24 urah je po Velenjskem jezeru preveslal 165 kilometrov. Lov na rekord so prireditelji oplemenitili z dobrodelnostjo, saj so zbirali sredstva za Medobčinsko zvezo prijateljev mladine Velenje, predvsem za počitnice otrok iz socialno šibkejših družin.
Kako je absolvent fakultete za gradbeništvo dobil idejo o rekordu? »Guinnessova knjiga rekordov me spremlja že od mladih nog, v njej sem z velikimi očmi gledal in prebiral o vseh rekordih. Na idejo sem prišel čisto spontano med pripravami pri zimskem prečenju Jadrana. Hitro sem videl, da bom na odprtem morju preživel približno isto časa in bi ta rekord lahko bil izvedljiv. Nato sem stopil v kontakt z Guinnessom, kjer smo pol leta usklajevali, kaj vse je treba, da bo rekord veljaven,« nam je razkril v mestu pod Pohorjem rojeni športnik.
Četudi Štajerec, pa je že od majhnega povezan z morjem. »Oče se je tekmovalno ukvarjal z windsurfanjem in tako smo bili nenehno na poti med obmorskimi kraji in Mariborom. Na slovensko obalo sem se dokončno preselil pred sedmimi leti. Glavni razlog so bile boljše razmere za trening in boljša klima,« je poudaril večkratni državni prvak v jadranju in jadranju na deski, v tej disciplini je postal celo svetovni podprvak, zadnja štiri leta pa je zaprisežen supar. Nato pa pristavil: »Z jadranjem sem se ukvarjal že kot otrok. Nato sem na pobudo staršev presedlal v jadranje z desko, ki je tesno povezano s supanjem. Zato je bil ta prehod čisto naraven.«
Toda Rok Puvar ocenjuje, da veslanje za Guinnessov rekord ni bil njegov najtežji dosežek doslej. Januarja je namreč na supu preveslal 130-kilometrsko pot od Kamenjaka na skrajnem jugu istrskega polotoka do Pesara v Italiji, zanjo je potreboval 27 ur.
»Prav zimsko prečkanje Jadranskega morja je bilo najbolj naporno. Za dosego tega cilja je bilo treba vložiti veliko več energije in znanja. Mraz, valovi in veter so to preizkušnjo dvignili na povsem drugo raven. V resnici sem prvi človek, ki je opravil odprto morsko prečkanje pozimi in na koncu še v najhladnejšem vikendu zime,« je pojasnil Rok Puvar.
Štajersko-primorski supar je s športom povezal tudi svojo poslovno pot: odprl je internetno trgovino, v Portorožu ima tudi šolo supanja. »Letos sem se posvetil dvema ultradosežkoma, prej nisem imel nikakršnih izkušenj s tako dolgimi napori, najdaljša preizkušnja je bila na 30 kilometrov, za kar sem potreboval manj kot štiri ure. Preskok je bil zato kar velik. Tudi treningi so bili veliko bolj napornejši, nekateri so trajali tudi 15 ur. Veliko sem treniral ponoči, preizkušal hrano in podobno,« je sklenil najboljši slovenski supar, ki je poln zamisli. »Cilj je preveslati še katero morje, vendar o tem kdaj drugič.«
Rojstvo na Havajih
Supanje se je začelo aktivno razvijati v 50. letih prejšnjega stoletja na Havajih in velja za najhitreje razvijajoči se vodni šport, ki je tudi pri nas že našel številne zveste privržence. Zanj potrebujemo le desko (te so lahko trde, predvsem zaradi lažjega transporta pa postajajo vse bolj priljubljene napihljive) in veslo, seveda nekaj moči in dobrega ravnotežja.