KOALICIJA ZA

Pokojninska reforma – Pahorjeva zavrnjena, bo Janševa šla skozi?

Objavljeno 04. september 2012 17.36 | Posodobljeno 04. september 2012 17.36 | Piše: A. L., STA

Reforma je po Vizjakovo drugačna in boljša od reforme prejšnje vlade.

LJUBLJANA – Odzivi koalicijskih partnerjev na predlog pokojninske reforme so ugodni, je po sestanku s predstavniki koalicije ocenil minister za delo Andrej Vizjak. Kot je pojasnil, so imeli koalicijski partnerji nekaj vprašanj, ni pa bilo načelnega nasprotovanja in načelnih pomislekov o rešitvah. Reforma je, trdi, drugačna in boljša od reforme prejšnje vlade.

Končno besedilo predloga pokojninske reforme bo sicer nastalo na podlagi usklajevanja besedila s pripombami koalicije, opozicije in tudi na podlagi usklajevanja s socialnimi partnerji, je v izjavi novinarjem pojasnil minister za delo, družino in socialne zadeve Vizjak.

V petek predstavljajo reforme

Usklajevanje pokojninske reforme in reforme trga dela s socialnimi partnerji bodo začeli na petkovi seji Ekonomsko-socialnega sveta. Po Vizjakovih besedah bodo socialnim partnerjem razdelili gradivo in predstavili reforme, želijo pa tudi oblikovati delovne pogajalske skupine za omenjene zakone. Ob tem upa, da bodo pogajalske skupine oblikovali že v petek.

Po nekaj tednih usklajevanj bodo lahko dobili prvi vtis, tedaj pa bodo koalicijo in vlado ponovno seznanili s tem, kakšno je lahko končno besedilo pokojninske reforme, kakšni bodo njeni finančni učinki in druge posledice, je še dejal Vizjak. Več kot nujno pa je po njegovem prepričanju to sprejeti čim prej.

Najtežje bo s socialnimi partnerji

Ob tem ocenjuje, da bodo usklajevanja najtežja s socialnimi partnerji. Po ministrovem mnenju bodo pogovore »ogrevala« tri ključna vprašanja: ali očistiti pokojninsko blagajno in jo vezati na zdrav zavarovalniški sistem; vprašanje poenotenja, da je za polno pokojnino potrebnega najmanj 40 let dela oziroma zavarovalne dobe; in še vprašanje glede odmere ter usklajevanja pokojnin. Koalicija je pri tem že določila razmerje, je pojasnil Vizjak.

Deli s prijatelji