UPOKOJENCI

Pokojnine v torek že v višini kot pred varčevalnim zakonom

Objavljeno 28. april 2013 15.24 | Posodobljeno 28. april 2013 15.24 | Piše: STA, P. J.

Finančni učinki, ki jih bo imela marčevska ustavna odločba o pokojninah skupaj s tehničnim zakonom, bodo po oceni vlade znašali 28,5 milijona evrov.

Zpiz bo moral posameznikom izdati upravne odločbe o znižanju njihovih pokojnin.

LJUBLJANA – Upokojenci bodo aprilske pokojnine prejeli v torek, ko je zadnji dan v mesecu. Tisti, ki jim je varčevalni zakon z junijem lani pokojnino znižal, bodo v skladu z ustavno odločbo znova dobili znesek kot pred znižanjem. Prejeli bodo tudi poračun za čas od 23. marca, ko je odločba začela veljati, do konca marca, navajajo v pokojninskem zavodu.

Vsi bodo obravnavani enako

Pri izplačilu pokojnin, ki bodo znova v višini kot pred zakonom o uravnoteženju javnih financ, bo upoštevana tudi letošnja uskladitev pokojnin v višini 0,1 odstotka, so pojasnili v Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije. Pokojnine so se februarja namreč uskladile za 0,1 odstotka, kolikor je znašala razlika med lansko povprečno mesečno bruto plačo v primerjavi z zneskom za leto 2011.

Ustavno sodišče je z odločbo, ki je začela veljati 23. marca, del 143. člena zakona o uravnoteženju javnih financ spoznalo za neustavnega. Gre za določbe, po katerih so se znižale pokojnine okoli 26.000 upokojencem, ki jim delno ali celotno plačilo pokojnine zagotavlja proračun.

Po tej ustavni odločitvi pa bi poračun za nazaj pripadal le tistim, ki so se na svoje odločbe o znižanih pokojninah pritožili. A po predlogu tehničnega zakona o povrnitvi neizplačanega dela pokojnin, ki ga je vlada potrdila 25. aprila, bodo enako obravnavani tako tisti, ki so se pritožili, kot ostali, ki se niso.

Kdo je imel znižano pokojnino?

Predlog, ki ga je vlada poslala v obravnavo državni zbor po nujnem postopku, določa vračilo odvzetega dela pokojnin v dveh obrokih: 20 odstotkov bo povrnjenih z izplačilom pokojnin za junij letos, 80 odstotkov pa z izplačilom pokojnin za maj prihodnje leto. Finančni učinki, ki jih bo imela marčevska ustavna odločba o pokojninah skupaj s tehničnim zakonom, bodo po oceni vlade znašali 28,5 milijona evrov.

V skladu z varčevalnim zakonom, ki je začel veljati konec maja lani, so se pokojnine z junijem lani znižale približno 26.000 upokojencem, med njimi nekdanjim internirancem, borcem NOB in tudi športnikom ter umetnikom s t. i. izjemnimi pokojninami. Dopolnitev zakona, ki se je začela uporabljati z letošnjim letom, pa je iz znižanja pokojnin izvzela okoli 8000 upokojencev, ki so bili v aktivnem delu življenja vključeni v obvezno pokojninsko zavarovanje, a ker so delali v drugih republikah nekdanje SFRJ, so prispevke vplačevali v tamkajšnje sklade pokojninskega zavarovanja.

Deli s prijatelji