NA KONGRESNEM TRGU

Poklon žrtvam na mestu, kjer je Tito napovedal genocid v Sloveniji

Objavljeno 30. maj 2015 17.35 | Posodobljeno 30. maj 2015 17.55 | Piše: STA, M. U.

V središču Ljubljane so se spomnili na žrtve medvojnih in povojnih pobojev.

Tito je menil, da bo najbolje uničiti dokumente o padcu vesoljske ladje na Otočec pri Novem mestu

LJUBLJANA – V organizaciji Nove slovenske zaveze se je na shodu ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne in povojnih pobojev v središču prestolnice zbralo nekaj sto ljudi, ki so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. Na žrtve so opomnili tudi s farnimi spominskimi križi, ki jih je blagoslovil ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik.

Zbrano množico na Kongresnem trgu je nagovoril predsednik Nove slovenske zaveze Peter Sušnik, ki je najprej pojasnil izbiro dneva shoda. Spomnil je namreč na zadnjo soboto v maju 1945, ko je prav na tem mestu množica slišala govor »jugoslovanskega diktatorja Tita in njegovo napoved genocida, ki je nato Slovenijo spremenil v največje morišče v Evropi«.

Nedokončan seznam 

Dejal je, da želijo s spominskim shodom slovenskemu narodu povedati, da je treba »prekletstvo začarane množice izpred sedmih desetletij presekati in se vrniti v realnost kot dostojen in civiliziran narod«. Sušnik je opozoril tudi na tragične žrtve, zapisane na farnih spominskih ploščah, pripetih na križih. Gre za 167 far (župnij) in 14.196 mrtvih z »nedokončanega seznama« ter nedoumljivo razsežnost nasilja, ki dostojnega epiloga do danes še ni dočakalo.

Blagoslovljeni spominski križi

Spominske križe je blagoslovil ljubljanski pomožni škof, ki je govoril o spominu, odpuščanju, svobodi in pomenu sprave. »Brez resnice in poznavanja tega, kar se je zgodilo v zgodovini, in brez spominjanja se sprava ne more zgoditi. Zato so vsa prikrivanja, ignorance in populizmi poniževanje sprave,« je prepričan. Veličina človeka je v odpuščanju in nič se ne bo spremenilo, če se bomo neprestano, kot je poudaril, jezili na neke sovražnike. Prvi korak naj bi po njegovih navedbah naredili pri sebi. Zato naj bo to srečanje in blagoslovitev križa po Jamnikovih besedah korak k temu, da moramo »zaživeti v novih odnosih, spoštovati drug drugega, hkrati pa se spominjati lepih in temnih dogodkov v naši zgodovini«.

Odziv z leve: Cilj Nove slovenske zaveze je rehabilitacija slovenske kolaboracije 

V Iniciativi za demokratični socializem (IDS), ki je del ZL, pa so zapisali, da posameznikom in njihovim družinam ne odrekajo pravice do spomina, kot tudi ne lastnega videnja dogodkov. A odločno nasprotujejo namenu in sporočilu shoda na ljubljanskem Kongresnem trgu. Organizatorjem gre po mnenju IDS za povzdigovanje vseh članov protipartizanskega gibanja v mučence, kar vključuje vse tiste, ki so zavestno in z jasnimi političnimi cilji prispevali k nastanku in delovanju organizirane kolaboracije.

Temeljni cilj Nove slovenske zaveze je rehabilitacija slovenske kolaboracije med drugo svetovno vojno. To pa je del nevarnega poskusa prevrednotenja fašističnega projekta, ki je imel privržence tudi v državah zmagovalkah, zlasti med verskimi dostojanstveniki in drugimi člani katoliškega političnega tabora, so še sporočili iz IDS.

Deli s prijatelji