VLADNI UKREPI

Poklicni gasilci: Vlada vse javne uslužbence meče v isti koš

Objavljeno 05. maj 2012 19.30 | Posodobljeno 05. maj 2012 19.33 | Piše: Ma. F.

»Ukrepi vlade so skrajno nepremišljeni,« meni sindikat gasilcev.

Avto je zagorel pred predorom Golo rebro

LJUBLJANA – Pogajanja med vlado in sindikati še zdaj niso obrodila sadov. Med tistimi, ki se z znižanjem plač ne strinjajo, so tudi poklicni gasilci oziroma Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije (SPGS), kjer menijo, da so ukrepi vlade skrajno nepremišljeni.

Rezerv pri poklicnih gasilcih ni

»Strinjam se, da smo vsi na istem čolnu, ampak javni uslužbenci smo v proračun do zdaj prispevali dve milijardi evrov. Ničkolikokrat smo jih spraševali, s kakšnim prispevkom bodo oni zategnili pas. Kot predsednik SPGS in član pogajalske skupine sem jim večkrat zastavil vprašanje, kam je izginilo pet milijard evrov od LB,« je v pismu zapisal Predsednik SPGS Aleksander Ogrizek. »Zasledil sem, da bi Vlada RS pri sebi prihranila 150 milijonov evrov, pri javnih uslužbencih pa 700 milijonov evrov. Kakšno razmerje je to?« se sprašuje Ogrizek. Po njegovem mnenju rezerv pri poklicnih gasilcih ni. »Poklicno gasilstvo bi moralo biti pod državo, namesto da nas financirajo občine 60 odstotkov, država 30 odstotkov, 10 odstotkov lastna sredstva,« je zapisal.

Plača gasilca začetnika znaša neto 598 evrov, z vsemi dodatki (nočno delo, praznično delo, turnus, malica in potni stroški) pa okoli 1010 evrov. Za ta denar gasilci tvegajo svoja življenja, kar se jim ne zdi pravično. Sploh pa ne zdaj, ko jim želijo znižati osebne dohodke 10–15 odstotkov, vlada pa bi jim vzela tudi regres, odpravnine, malico in delno potne stroške. »Vlada RS je vse javne uslužbence zmetala v isti koš,« menijo in poudarjajo, da je delo poklicnega gasilca izpostavljeno nenehnemu stresu in trpljenju ljudi, kar nemalokrat podoživljajo.

V gasilskem sindikatu se bojijo, da bodo varčevalni ukrepi zmanjšali sredstva za investicije, kar pa se bo poznalo pri njihovi opremljenosti. S slabo opremo se bosta zmanjšali varnost gasilcev in njihova učinkovitost, kar bodo v največji meri občutili državljani Slovenije.

Deli s prijatelji