POHOD

Pohodnice na Triglav v kraljevski družbi

Objavljeno 31. julij 2012 14.42 | Posodobljeno 31. julij 2012 14.42 | Piše: Boštjan Fon

Objavljamo še zadnji kupon za letošnji pohod Sto žensk na Triglav.

Prvi daljši postanek bo pri Vodnikovem domu. Foto: Boštjan Fon

LJUBLJANA – Tako kot prejšnja leta smo prvi razpis za letošnjo četico naših triglavank objavili dovolj zgodaj, da se lahko resne kandidatke vsestransko pripravijo na hribolazenje. Znova smo se odločili, da bo denarni prispevek, ki ga bodo plačale izžrebane pohodnice, da bi bila njihova prijava res zanesljiva, tak, kot je že pet let zapored, niti za cent dražji ni. Drugi del stroškov pokrijejo Slovenske novice. Danes objavljamo zadnji, peti kupon, ki ga v naši redakciji pričakujemo do petka, 3. avgusta, nato pa bomo izvedli žrebanje in vam ob tem priporočamo, da naslednji ponedeljek, 6. avgusta, pokukate na strani najbolj branega slovenskega dnevnika, kjer bo objavljen seznam izžrebane stotnije za že 47. pohod Sto žensk na Triglav.

V kraljevski družbi

Izdamo vam, da bodo pohodnice korakale proti očaku v kraljevski družbi, saj bo z nami na pot odšla tudi 21-letna študentka mednarodnih odnosov Eva Keržič iz Vodic, ki je okronana kot mlečna kraljica za leto 2012. Letos aprila si je prestižno lovoriko in krono prislužila s svojim znanjem s področja kmetijstva in mlekarstva. Ob ženski družbi bo desetina gorskih reševalcev, njihov predsednik Igor Potočnik osebno, zdravnik bo koračil z nami v koloni, za njim pa še poštarja Janko Kovačič in Gregor Justin ter pooblaščeni kronist celotnega dogajanja Slovenskih novic, ki držijo vajeti organizacije pohoda v svojih rokah praktično od prvega dne izhajanja leta 1991.

Zanimanje za varne in zabavne ženske pohode na našo najvišjo goro že skoraj pet desetletij ne pojenja, zato je že pred davnimi leti eden od gorskih vodnikov, znameniti prvi zimski zmagovalec Čopovega stebra v Triglavski severni steni Tone Sazonov - Tonač, predlagal, da bi pripravili ženski velepohod in peljali na Triglav tisoč žensk. V gostoljubni planinski koči Planika pod Triglavom smo pred kratkim razglabljali o možnostih za tak podvig. Nekje v dolini bi bilo zbirališče, od koder bi vodniki v določenih časovnih presledkih pripeljali udeleženke drugo za drugo na Velo polje. Tam bi bil postavljen velik tabor, iz katerega bi vodniki, spet seveda po točno določenem urniku, vodili četice do koče Planika, jih tam navezali v alpinistične naveze, jih peljali na vrh Triglava in nazaj do koče, kjer bi utrujene prespale, druge pa bi se v vodstvu vodnikov vrnile na Velo polje. Skrbno pripravljene naveze bi plezale na goro in z nje, dokler ne bi bila zadnja od tisoč žensk spet varno v dolini. Pa smo kaj hitro buče prepametne, ki smo o tem parlamentirale v večernih urah v koči pod Triglavom, spoznale, da teoretično nakladamo brez vsakršne podlage. Do današnjih dni so ostali ženski pohodi po številu udeleženk enaki prvemu iz leta 1966, vsak pa je ostal planinkam v trajnem spominu in tako bo tudi letos in v vseh prihodnjih letih.

Deli s prijatelji