SKRUNITEV TRUPEL IN GROBOV

Pogrebnik tri leta ne sme pokopavati

Objavljeno 30. september 2016 17.00 | Posodobljeno 30. september 2016 21.56 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Boštjan Malerič pravnomočno obsojen za skrunitev trupel in grobov.

Boštjan Malerič je na sodišču trdil, da za očitki stoji njegova nekdanja žena. Foto: Tanja Jakše Gazvoda

ČRNOMELJ – Čeprav je bilo še včeraj na spletni strani Komunale Črnomelj zapisano, da imajo za izvajanje pogrebnih storitev na pokopališču Vojna vas pogodbe sklenjene s štirimi belokranjskimi pogrebnimi podjetji, med njimi tudi s podjetjem Miklavž Malerič, pa je dejstvo, da je odgovorna oseba tega podjetja, Boštjan Malerič, že od 1. septembra pravnomočno obsojena in poleg pogojne zaporne kazni je v sodbi zapisano tudi, da tri leta te dejavnosti ne sme opravljati.

»Naše sodišče je prejelo sodbo in sklep 1. septembra in s tem datumom je sodba v potrjenem obsodilnem delu postala pravnomočna v obsegu pogojne kazni enega leta in dveh mesecev zapora in s preizkusno dobo treh let, skupaj z varnostnim ukrepom prepovedi opravljanja pokopališke in pogrebne dejavnosti za čas treh let,« je na naša poizvedovanja odgovoril sodnik okrajnega sodišča Črnomelj Igor Fortun. V Črnomlju je bil namreč Boštjan Malerič februarja letos že obsojen. Kazen takrat še ni bila pravnomočna, zato je lahko takrat svojo dejavnost opravljal naprej, se je pa na sodbo pritožil Malerič oziroma njegov odvetnik Igor Smolej, drugostopenjsko sodišče pa je očitke iz sodbe le v eni točki črtalo in pogojno kazen znižalo za tri mesece.

Kot smo izvedeli, Komunala Črnomelj o sodbi in prepovedi opravljanja dejavnosti uradno ni bila obveščena, glas o tem ukrepu naj bi do komunale prišel od novinarjev, potem pa naj bi sami poizvedovali naprej. Včeraj direktor Komunale Črnomelj ni bil dosegljiv, da bi povedal, kako naprej, smo pa želeli informacijo, kaj to pomeni za stranke, ki bi želele izvedeti, ali pogrebne storitve opravlja Malerič, preveriti tudi na sedežu omenjenega podjetja, a so nas tam odločno odslovili, češ, Boštjan ni dosegljiv in tudi ne bo dosegljiv. Potem je moški glas na drugi strani telefonske linije brez pozdrava prekinil klic.

Svojci so žalovali ob praznih žarah

Da so se dogajale nepravilnosti pri treh pokopih v drugi polovici leta 2013, so kriminalisti in policisti ugotovili v oktobru 2014, ko so prekopali tri grobove. Tako se je izkazalo, da so se svojci, prijatelji in znanci od pokojnega Avguština M. na dan pogreba 29. avgusta 2013 na pokopališču na Sinjem Vrhu poslavljali ob prazni žari, saj je Rozalija Gršič, nekdanja žena Maleriča, ki je bila takrat zaposlena pri njem, posmrtne ostanke pokojnega v upepeljevalnici Žale prevzela istega dne nekaj po drugi uri popoldne, pogreb pa je bil ob štirih.

Gršičeva je, kot je povedala, Maleriča opozorila, da žare s posmrtnimi ostanki ne bo mogoče pravočasno prevzeti, saj je morala čakati še eno žaro pokojnika, ki ga je peljala v Adlešiče, a Malerič je vztrajal, da je bil pogreb v četrtek. Žaro s posmrtnimi ostanki naj bi, tako obtožni predlog, Malerič v grob vstavil naknadno, verjetno nekaj dni pozneje. Ko pa so policisti v interesu preiskave odkopali grob, v njem ni bilo okrasne žare, ki so jo svojci kupili pri Maleriču, pač pa le osnovna žara s posmrtnimi ostanki. Okrasno žaro si je, tako je zaključilo sodišče, Malerič prilastil.

Nepravilnosti so preiskovalci odkrili tudi pri pogrebu pokojnega Milana P. 11. decembra 2013. V mrliški vežici v Vojni vasi so se svojci poslavljali ob prazni okrasni žari, v kateri ni bilo posmrtnih ostankov, saj je iz evidenc upepeljevalnice Žale očitno, da je posmrtne ostanke Malerič na Žalah prevzel šele dan po pogrebu, žaro s posmrtnimi ostanki pa naj bi vstavil v grob naknadno. Višje sodišče pa je Maleriča oprostilo obtožbe o nepravilnostih pri pokopu pokojne Marije Ž., ki so jo v grob v Vojni vasi položili v začetku julija 2013.

Boštjan Malerič in njegov zagovornik Igor Smolej sta na sodišču izpostavila, da v očitanih primerih ne obstaja noben objektivno preverljiv, torej materialni dokaz, da je očitana dejanja storil obdolženi, v tistem času pa je imela enake pristojnosti kot Malerič tudi Rozalija Gršič, ki je Maleriča prijavila in je imela po prepričanju obrambe motiv za take trditve: želela in poskušala je prevzeti pogrebno dejavnost, slednjo je imela tudi registrirano. Sama je to odločno zanikala, je pa o nepravilnostih pri enem pokopu obvestila policijo, krajevno skupnost in komunalo, a je, kot je rekla sama, nihče ni resno jemal. 

Deli s prijatelji