POOBLASTILA

Pogrebnik in komunala v vojni za mrtve duše

Objavljeno 29. maj 2014 17.58 | Posodobljeno 29. maj 2014 17.58 | Piše: Aleksander Brudar

Bojan Mežnar je prepričan, da ga hoče tržiška komunala uničiti, občina to zanika.

Bojan Mežnar trdi, da želi Komunala Tržič škodovati njegovemu poslu. Foto: Dejan Javornik

KRIŽE, TRŽIČ – Izguba družinskega člana je za svojce eden izmed najtežjih trenutkov v življenju, saj se jim, še posebno če je smrt svojca nepričakovana, v trenutku podre svet. A časa za žalovanje v prvih dneh po smrti ljubljene osebe preprosto nimajo, saj morajo najprej vse misli usmeriti v organiziranje pogreba in urejanje takšnih in drugačnih dokumentov. Ravno zato, da bi lahko v miru žalovali in da se jim ne bi bilo treba ukvarjati z birokracijo, se nekateri obrnejo na privatne pogrebne službe in jih pooblastijo, da vse uredijo v njihovem imenu. Eno izmed takšnih podjetij s pogrebnimi storitvami je tržiško podjetje Mežnar, ki pa se je zaradi pooblastil zapletlo v spor s Komunalo Tržič (upravljavca štirih pokopališč v občini Tržič). Kot namreč opozarja direktor podjetja Bojan Mežnar, jih je ta obvestila, da od 22. maja letos pooblastil svojcev ne sprejemajo več in da se morajo ti osebno oglasiti pri njih. »Ne vidim razloga, zakaj ne bi mogel opraviti teh storitev, če mene stranka za to pooblasti. To so nam zdaj prepovedali, tako da pooblastilo po novem ne velja več,« je nad odločitvijo komunale razočaran Mežnar in dodaja: »Mi smo jim trn v peti in na vsak način nas hočejo onemogočiti. Ljudje zdaj ne bodo imeli izbire.« O tem je namreč prepričan, ker se nanj, prav zato, ker kakovostno opravi pogrebne storitve, obrača veliko strank in manj na tržiško komunalo.

Popust samo za stranke Komunale

Prvi zapleti so se, kot pravi, začeli v začetku letošnjega leta, ko je bila zaradi spremembe zakona o socialno varstvenih prejemkih ukinjena pravica do pogrebnine v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja. Zato so se v Komunali Tržič odločili, da od novega leta ne bodo več zaračunavali stroškov prevoza pokojnikov, ki ob žarnem pokopu lahko znašajo tudi do 200 evrov. Mežnar razlaga, da so do takšnega povračila upravičeni samo tisti, ki se obrnejo neposredno na tržiško komunalo. »To je kaznovanje ljudi, ki naročajo pri drugi komunalni službi. S tem onemogočajo konkurenco,« je prepričan Bojanov sin Marko Mežnar. O tem, kako jih, kot trdi, pri poslovanju še ovira tržiška komunala, prvi mož podjetja Mežnar omeni še zaplet pri pogrebu 19. maja, ko Komunala Tržič, kljub temu da obljublja sprejem žare v rednem delovnem času od 7. do 15. ure, tistega dne ob devetih zjutraj žare ni sprejela. »Deveta ura je bila izrecna želja stranke, komunala pa je prišla ob 9.30. Mene so sicer obvestili, da jih ne bo, ampak sem jim rekel, da to ni moja želja, ampak želja svojcev,« pravi Mežnar in opozarja, da bo, če bodo obveljala nova pravila, ob večji del zaslužka. »Zame je živčna vojna, da me tako provocirajo,« opozori in sklene, »jaz se borim, ne zaradi sebe, ampak za ljudstvo, da ima izbiro. Kdo bo potem izbral drugo pogrebno službo, če je omejen, da bo moral kljub temu hoditi na komunalo?«

Kriški župnik Ivo Kožuh, ki je, kot pravi, zaradi kakovosti Mežnarjevih storitev stopil na njegovo stran, je ob tem kritiziral komunalo, da slabo skrbi za urejenost pokopališča v Križah, in dodal, da so opozorilo, da je hoja po pokopališču na lastno odgovornost, izobesili, ker je zaradi poledice v Tržiču padel eden izmed obiskovalcev pokopališča, si polomil nogo in zaradi tega tožil komunalo.

Prvi mož Komunale Tržič očitke zavrača

Direktor Komunale Tržič Sebastijan Zupanc nam je pojasnil, da pooblastil od 22. maja letos ne sprejemajo več, ker je bilo zastopanje svojcev, ki ga je opravljal Mežnar, »bolj kot ne ultimativno zahtevanje, ki je vodilo v kar nekaj nesporazumov in nezadovoljstev svojcev«. Druge pogrebne službe razen podjetja g. Mežnarja teh pooblastil nikoli niso uporabljale, pravi. Očitke, da s tem ovirajo konkurenco, odločno zavrača in dodaja, da je pri drugih pokopališčih po Sloveniji povsem normalna pot, da svojci te zadeve urejajo z upravljavcem pokopališča. Pooblastila pa so bila, kot pojasnjuje, tudi v nasprotju z odlokom o pokopališkem redu in pogrebnih svečanostih v občini Tržič. Za oprostitev plačila prevoza pokojnika so se odločili, da bi ob težkih časih nekoliko pomagali svojcem pokojnikom, in upa, da bodo temu sledile tudi druge pogrebne službe. Na vprašanje, od kod bodo vzeli denar za takšno ugodnost, odgovarja, da so optimizirali delo in nabavne poti in se hkrati zadovoljili z manjšim zaslužkom pri opravljanju te dejavnosti. Z njihovo odločitvijo je bil seznanjen tudi tržiški župan mag. Borut Sajovic, ki je, kot še pravi, takšen predlog v skrbi za občane z veseljem podprl. Glede težav s pogrebom 19. maja odgovarja, da so mrliško vežico takrat odprli ob 9.30 in je nikakor niso pred to uro odpirali ali zapirali. »Če pa je gospod Mežnar svojcem nekaj obljubil, kar ni izvedljivo, in potem to želel od našega podjetja izsiliti, gre za nekorektnost njega in ne nas kot upravljavca pokopališča,« dodaja Zupanc. Glede očitkov o urejenosti pokopališča župnika Kožuha pa pravi, da gre za njegovo subjektivno oceno. »Se strinjam, da tako lepih s kamnom tlakovanih dostopnih poti do pokopališča, kot jih je njemu z denarjem faranov uspelo urediti okrog cerkve, nimamo. Imamo pa na novem delu pokopališča vse poti tlakovane s ploščami ali asfaltirane razen potke do gomile za raztros pepela,« odgovarja prvi mož tržiške komunale. Glede opozorila o hoji na lastno odgovornost pa poudarja, da so s tem obiskovalce želeli opozoriti, da naj bodo pri hoji pozorni, saj se lahko kdo spotakne tudi ob robnik lastnega groba. Ob tem nam Zupanc tudi potrdi, da so bili zaradi zvina gležnja enega izmed obiskovalcev pokopališča v Tržiču pred leti deležni tožbe.

 

Oviranje konkurence?

Nad ravnanjem Komunale Tržič glede pooblastil je ogorčena tudi predsednica odbora pogrebnih dejavnosti pri OZS Jožica Coif. Poudarja, da Komunala pooblastila, še posebno če je to v interesu strank, nima pravice odreči. Pravi tudi, da če se je občina že odločila za pomoč občanom, naj to omogoči tudi tistim, ki se za pogreb odločijo pri drugem podjetju. »To je nelojalna konkurenca in izkoriščanje monopolnega položaja,« pravi in dodaja, da občina tako podjetja spravlja v neenakopraven položaj. »To je diskriminacijsko tudi do občanov,« je še prepričana. Tržiški župan Borut Sajovic pa na vse skupaj odgovarja, da Mežnarjevo podjetje tukaj ni v neenakopravnem položaju, saj je tako kot Komunala Tržič gospodarska družba. »In če ima Mežnar tako rad stranke in občane, jim bo namesto ustvarjenega ekstra dobička omogočil cenejši prevoz,« pravi Sajovic in dodaja, da so pravila konkurence v Sloveniji natančno določena in »če kdo misli, da je s to zgodbo karkoli narobe, naj sproži ustrezne postopke.« Pojasnil je še, da sodelujejo z vsaj petimi pogrebnimi službami, ki so po velikosti še večje od Mežnarjeve, in z njimi nikoli niso imeli takšnih težav. Za ukinitev pooblastil so se odločili, ker »svojcev ni korektno seznanil, ampak vodi eno svojo zgodbo obračuna s komunalo«.

 

Deli s prijatelji