RAZTROS PEPELA

Pogrebi
 na morju
 ovirajo turizem?

Objavljeno 09. september 2015 20.45 | Posodobljeno 09. september 2015 20.45 | Piše: Iztok Umer

Zveza ekoloških gibanj Slovenije bi prepovedala raztros pepela pokojnikov v morje.

Ladjica običajno odpluje s pomola v Valdoltri. Foto: Iztok Umer

KOPER – So razvoju in promociji turizma ter plovnih poti v slovenskem koščku morja v napoto raztrosi pepela pokojnikov v morje? Je tak način pogreba neprimeren in moteč? Konec avgusta se je oglasila Zveza ekoloških gibanj Slovenije (Zeg), ki vlado znova poziva, naj prepove ali vsaj ostro omeji raztros pepela pokojnikov na morju. Predsednik Zega Karel Lipič: »Raztros pepela pokojnika v morje je v nasprotju s turistično promocijo slovenskega morja. Dnevno morsko križarjenje številnih turističnih, tovornih in pogrebnih ladij in na njih različno razpoloženih ljudi bi na slovenskem morju ustvarilo kaos.« 
Pri Zegu poudarjajo, da so naravne značilnosti slovenskega morja zaprtost, plitvost, majhnost in v poletnih mesecih tudi skromna dinamika vodnih mas. Naše morje naj bi bilo zato zelo ranljivo in občutljivo. No, po drugi strani ne nasprotujejo raztrosu pepela na kopnem, saj gre za majhne količine in ne povzroča nobenega onesnaženja okolja, zadržani pa so tudi do žarnih pogrebov, saj žare po njihovem zasedajo veliko prostora.

Od 30 do 40 pogrebov na leto

Na koprski komunali, ki opravlja pogrebe na morju, odgovarjajo, da pepel raztrosijo na točki dve milji od Debelega rtiča in 1,5 milje severno od rta Madona. To je točka, kjer ni plovnih poti. Žaro s pepelom do tja popeljejo z ladjico, na kateri je lahko največ 30 ljudi. Pozimi take pogrebe opravljajo ob 9. uri, poleti uro prej, ko je morje še mirno. Ko se svojci in prijatelji pokojnika vkrcajo na ladjo, ta odpluje na omenjeno točko in se zasidra. Ladijski zvonec trikrat pozvoni, vodja protokola prebere žalni govor, sledi raztros pepela, razgradljivega materiala, ki se potopi. Ladjica še trikrat obpluje kraj raztrosa in se vrne na obalo.

Na komunali ugotavljajo, da pogrebov na morju ni veliko, od 30 do 40 na leto. Večinoma jih naročajo prebivalci iz notranjosti, ne iz slovenske Istre, nekaj so jih opravili za svojce iz Hrvaške in celo Švice. Komunala tak pogreb opravi na podlagi odloka o pogrebni dejavnosti, ki poskrbi za soglasje oziroma za izdajo odločbe o dovolitvi raztrosa pepela v morje. Na koprskem pokopališču so uredili tudi spominsko obeležje, kamor lahko svojci pokojnika vgradijo vgravirano tablico z imenom, priimkom, datumom rojstva ter smrti pokojnika.

Zdi se, da pogrebi na morju našemu turizmu, morskemu ribištvu in pomorskemu gospodarstvu res ne povzročajo škode. Niti izvajalcem ne prinašajo kakšnega izjemnega zaslužka, saj komunala zanj zaračuna 365,54 evra, kar vključuje najem žare, moštvo s protokolom ter ureditev potrebne dokumentacije. Tej vsoti je treba dodati še 503,70 evra za prevoz z ladjico. Osnovni strošek pogreba na morju tako znaša 869,24 evra, kar je manj kot klasični ali žarni pogreb na kopnem.

Deli s prijatelji