SLOVENSKA VOJSKA

Pogodbe so izničile kršitve, ne pa sindikalno delovanje

Objavljeno 24. januar 2012 18.07 | Posodobljeno 24. januar 2012 14.45 | Piše: S. U.

Ministrstvo za obrambo ne izvaja povračilnih ukrepov zaradi sindikalnega dela.

Mir na Kosovem bodo zagotavljali tudi slovenski vojaki

LJUBLJANA – »Navedbe predstavnikov Sindikata vojakov Slovenije, s katerimi enostransko opisujejo ravnanja ministrstva za obrambo (MO) glede povračilnih ukrepov MO zaradi sindikalnega dela člana Sindikata vojakov Slovenije, ne držijo,« sporočajo z ministrstva za obrambo.

Vse je potekalo po pravilih

Pripadnik Slovenske vojske, ki ga navajajo sindikati, je namreč z delodajalcem 23. januarja 2007 sklenil pogodbo o zaposlitvi za vojaka za obdobje od 23. januarja 2007 do 22. januarja 2012. V pogodbi o zaposlitvi je določeno, da se pogodba lahko podaljšuje za enako obdobje, vendar ne dlje kot do 45. leta pripadnika.

Citirana pogodba o zaposlitvi je bila sklenjena za določen čas, zato je bil pripadnik skladno s prvim odstavkom 61. člena ZSSloV 14. decembra 2011 obveščen, da z njim pogodba o zaposlitvi ne bo podaljšana in mu bo 22. januarja 2012 prenehalo delovno razmerje. Sindikat je predlagal, da se ponovno prouči namera delodajalca o odpovedi delovnega razmerja, čeprav ni šlo za odpoved, temveč za odločitev delodajalca o nepodaljšanju pogodbe o zaposlitvi.

Bile so kršitve

V enoti, v kateri je pripadnik opravljal vojaške naloge, je bilo ugotovljeno, da je pripadnik novembra in decembra večkrat kršil svoje delovne obveznosti, saj ni prihajal na delo, svoje odsotnosti pa ni z ničimer opravičil. Kot izhaja iz številnih zapisnikov o uradnih razgovorih, je bil pripadnik o ugotovljenih kršitvah večkrat opozorjen, prav tako pa tudi na posledice, vendar ga to od kršitev ni odvrnilo in jih je nadaljeval.

Navedene obveznosti je pripadnik večkrat opustil, razlog za nepodaljšanje pogodbe o zaposlitvi pa ni bilo njegovo sindikalno delovanje, temveč nespoštovanje pogodbenih in zakonskih obveznosti.

Deli s prijatelji