DOHODNINA

Poglejte v nabiralnik: vračajo milijone evrov

Objavljeno 31. maj 2016 18.32 | Posodobljeno 31. maj 2016 18.31 | Piše: STA, Mo. S.

Preveč plačano dohodnino bo Furs vrnil do 29. julija, rok za doplačilo dohodnine pa se izteče 1. avgusta.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Finančna uprava RS (Furs) je v drugem in hkrati zadnjem svežnju z datumom odpreme 31. maj poslala še zadnjih 579.996 informativnih izračunov dohodnine za leto 2015. Zavezanci naj izračune pregledajo, rok za ugovor je 30. junij, so danes sporočili iz Fursa.

Furs je od 31. marca, ko je bilo zavezancem izdanih prvih 930.430 informativnih izračunov, tako letos skupaj izdal 1,510.426 informativnih izračunov dohodnine za leto 2015.

Preverite podatke

Zavezanci naj izračune dohodnine natančno pregledajo in preverijo, ali so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino. Nato naj navedene podatke primerjajo s svojimi podatki oziroma podatki o dohodkih, ki so jih prejeli od svojega izplačevalca, svetuje Furs. Če ugotovijo, da podatki v informativnem izračunu niso pravilni oziroma so pomanjkljivi ali pa je njihova davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, morajo najpozneje do 30. junija podati ugovor. V nasprotnem primeru storijo davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov. Obrazec ugovora je dostopen na vseh finančnih uradih in na spletni strani Fursa. Če pa se zavezanci z informativnim izračunom strinjajo, torej ocenijo, da je dejansko stanje takšno, kot je navedeno na informativnem izračunu dohodnine, jim ni treba storiti ničesar.

Nakazilo do 29. julija

Preveč plačano dohodnino bo Furs vrnil do 29. julija, rok za doplačilo dohodnine pa se izteče 1. avgusta. V drugem svežnju je 125.514 (21,6 odstotka) zavezancev z doplačili, 345.055 (59,5 odstotka) z vračili, 109.427 (18,9 odstotka) pa brez vračila ali doplačila dohodnine. V tej tranši bo skupaj za nekaj manj kot 43 milijonov evrov doplačil in 178,8 milijona evrov vračil. Povprečni znesek doplačila znaša 342 evrov, povprečni znesek vračila pa 518 evrov. Skupno je bilo z izdanimi informativnimi izračuni dohodnine za leto 2015 za 83,1 milijona evrov doplačil in za 239,9 milijona evrov vračil.

Zavezanci, ki so v letu 2015 prejeli obdavčljive dohodke, ki se vštevajo v letno davčno osnovo in ki do 15. junija ne bodo prejeli informativnega izračuna dohodnine, morajo dohodninsko napoved vložiti sami, in sicer do 1. avgusta 2016.

V letno davčno osnovo za odmero dohodnine se vključujejo tudi dohodki, ki jih rezidenti Slovenije prejmejo v tujini. Če so zavezanci dohodke, prejete v tujini, napovedali že med letom, so ti dohodki vključeni v informativni izračun dohodnine. Če pa jih niso, so dolžni te dohodke napovedati najpozneje v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine oziroma v napovedi za odmero dohodnine. Ugovoru zoper informativni izračun dohodnine oziroma letni napovedi za odmero dohodnine je treba priložiti ustrezna dokazila o obstoju davčne obveznosti v tujini, tj. znesek davka, plačanega v tujini, osnovo za plačilo davka ter dejstvo, da je znesek davka, plačan v tujini, dokončen in dejansko plačan. 

Lahko prihaja do manjših razlik

V letno davčno osnovo pa se ne vključujejo več prejeti dohodki, doseženi z oddajanjem premoženja v najem, in dohodki, doseženi z opravljanjem dejavnosti, če se davčna osnova ugotavlja z upoštevanjem dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov. Ti dohodki so obdavčeni cedularno. Informativni izračuni dohodnine bodo zavezancem od 1. junija dalje dostopni tudi elektronsko prek sistema eDavki, če imajo digitalno potrdilo in so v omenjeni sistem registrirani.

Furs še opozarja, da lahko v nekaterih primerih prihaja do manjših razlik (nekaj centov) med zneski dohodkov, ki so navedeni v informativnih izračunih, in zneski, ki so jih prejeli od svojega izplačevalca dohodkov. Ugovora zoper informativni izračun ni treba vložiti, če ta razlika ne presega en evro.

Deli s prijatelji