RIBIČ

Poglejte, kako velikega je ujel Zvonko (FOTO)

Čeprav je ribič skoraj pol stoletja, sploh ne uživa ribjega mesa. Ujel je že na desetine trofejnih velikanov.
Fotografija: Trije pomurski ribiči so pomagali kolegom z drugega brega Mure, iz Medžimurja.
Odpri galerijo
Trije pomurski ribiči so pomagali kolegom z drugega brega Mure, iz Medžimurja.

Čeprav se bliža zima in se temperatura, tako ozračja kot vode, nenehno znižuje, ponekod na ribnikih še vedno lahko opazujemo najbolj strastne ribiče, ki še vedno namakajo trnke. In med tistimi, ki si brez ribolova ne predstavljajo življenja, je tudi 66-letni Zvonko Osvald iz naselja Hrastje - Mota nedaleč od Radencev.

Čeprav je ribič že skoraj pol stoletja, mimogrede, je član Ribiške družine Radgona, in je v tem času uplenil na desetine, če ne stotine velikih trofejnih rib, jih v prehrani sploh nima rad. Najraje ribari po sistemu ujemi-spusti, kakšno roparico ulovi le za sorodnike ali prijatelje. In tako je tudi nedavno, na zaprosilo prijateljev z druge strani Mure, iz hrvaškega Murskega Središča, kjer so se želeli rešiti odvečnih somov, ki so se naselili v ribnik in so jim močno redčili ribji stalež, poprijel za trnek.

Na lov se je podal z ribiškima prijateljema z radgonskega območja, Francem Fekonjo in Željkom Pernjakom, ki prav tako lovita predvsem roparice, kamor sodijo tudi somi.

»To je zame pravi užitek, saj v zadnjih letih lovim samo some. In tudi ob tej priložnosti sem v njihovem ribniku najprej ujel samo dolgega okoli 170 cm in težkega okoli 32 kg. Malo zatem pa je prijel velikan, ki je bil dolg 210 cm in težek 48 kg. Seveda sem soma pustil hrvaškim kolegom,« nam je razlagal Zvonko, ki je dodal, da je v svojem življenju ujel že veliko rib, tudi velikanov, vsako leto 12 do 15 somov. Ob tam nam je Osvald zaupal, da je ribič tudi njegov sin, ki je policist v Murski Soboti. Ni pa tako strasten ribolovec kot oče.

»Ne vemo, na kakšen način so pristali v našem ribniku, v vsakem primeru pa so nam delali veliko škodo. Zato smo povabili prijatelje iz Slovenije, ki se ukvarjajo izključno z ribolovom soma. In imeli smo prav, kajti rezultat je bil več kot presenetljiv,« se je prijateljem zahvalil predsednik Športnoribolovnega društva Mura Mursko Središče Boris Goričanec. 

Bil je precej večji od ribiča Zvonka.
Bil je precej večji od ribiča Zvonka.

Zvonko in Željko sta se postavila ob velikana. FOTOGRAFIJE: Osebni arhiv
Zvonko in Željko sta se postavila ob velikana. FOTOGRAFIJE: Osebni arhiv

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije