3. DEL

Pogled nazaj: vikend minister, plagiati in Janšev odhod

Objavljeno 23. december 2013 21.26 | Posodobljeno 23. december 2013 21.26 | Piše: P. J.

Marca je Alenka Bratušek sestavljala svojo vlado, Janez Janša pa se je dokončno poslovil od premierskega stolčka.

Gregor Virant (DL).

LJUBLJANA – Marca so politiki na levici sklenili glave in začeli sestavljati listo ministrskih kandidatov. S svojimi nasveti je vodji poslanske skupine Pozitivne Slovenije (PS) Janiju Möderndorferju pomagal tudi Bogdan Biščak, ki se je z njim sestal skupaj s svetovalcem za stike z javnostjo Matijo Sevškom.

Kdo je poskrbel za svoje

Nekaj časa sta za ministrska kandidata veljala tudi Melita Župevc in njen partner Anton Rop, sicer bivši predsednik vlade. Na seznam kandidatov, ki so bili predlagani, se je odzval tudi nekdanji svetovalec finančnega ministra Janeza Šušteršiča Tomaž Štih. »Ko izbiraš skupino za košarko in na koncu ostanejo nerodni pritlikavci, ki jih nihče noče. No, na koncu sta ostala Aljoša Tomaž in Tomaž Kuntarič.« Zapisal je tudi tole: »Na dolgi rok vsi vodilni politiki lažejo. Le redki pa so takšni mojstri, da se zlažejo v mandatarskem nagovoru in obljube pozabijo še pred sestavo vlade.«

Tik preden je ministrsko mesto zapustil Radovan Žerjav, je poskrbel za dve uslužbenki kabineta. Na domnevno fiktivnem razpisu javne agencije Spirit sta službo dobili dve Žerjavovi sodelavki. Obe naj bi se s tem položajem konkretno povzpeli na plačni lestvici.

V sredini marca so z ljubljanskih ulic začele izginjati zaščitne ograje, ki so varovale institucije pred vstajniki. Ograje so odstranjevali kljub temu, da je v tistem času bil na obisku v Sloveniji šef grške Sirize, ki je spodbujal vstajnike k boju na ulicah.

Sum plagiatorstva

Na navedbe o domnevnem plagiatorstvu magistrske naloge Alenke Bratušek se je odzval tudi rektor Univerze v Ljubljani Stanislav Pejovnik. Avtor javnega pisma, ki ga je poslal rektorju, pa je zapisal, da ima Pejovnik dvojna merila, ko gre za Ivana Simčiča, Boruta Ambrožiča in Alenko Bratušek.

Ko je v javnost prišla informacija, da bo najverjetneje mesto finančnega ministra prevzel Uroš Čufer, se je nanj usul plaz kritik – od tega, da ga je mogoče srečevati pri Miru Senici, do tega, da velja za zelo konfliktnega in mu manjka čustvene inteligence.

Virant služil zaradi smradu

Razkrili pa smo tudi, koliko je predsednik Državljanske liste (DL) Gregor Virant zaslužil z nakupom hiše na Dobu. Zaradi smradu so mu namreč dodelili odškodnino, dobrih 22.000 evrov. Soglasje za odškodnino mu je dal kar tast Miha Brejc, ki je bil takrat predsednik občinskega sveta. Brejc je odškodnino za smrad pripisal tudi sebi, tako da so skupaj v družini v žep pospravili približno 44 tisočakov.

Napako, o kateri smo poročali tudi pred kratkim, pa je marca napravil zaposleni v Janševem kabinetu, Jakob Štunf. Ta je najverjetneje vsem na seznamu za prejemanje novic poslal celotni seznam prejemnikov vladnih obvestil, medtem ko si ga je prepošiljal na svoj račun Gmail.

Veliko prahu je dvignila tudi podpora Mateja Tonina Gregorju Virantu. Mnogi so se vpraševali, ali je šlo pri tem spet za Toninovo solistično akcijo.

Janša se ni vrnil med poslance

Potem ko je Janša zapustil premierski stolček, je sporočil, da se ne bo vrnil v parlament kot poslanec. Sprejel je tudi odločitev, da ne bo profesionalni predsednik stranke, ampak da bo predaval in svetoval.

»Zaradi obremenjenosti sem storil napako,« pa je le nekaj dni po imenovanju na novinarski konferenci dejal minister z najkrajšim mandatom v zgodovini Slovenije Igor Maher. Črnograditeljski škandal, sredi katerega se je znašel Maher, ga je odnesel s stolčka ministra za infrastrukturo in prostor in nanj posedel Sama Omerzela.

Deli s prijatelji