4. DEL

Pogled nazaj: sramotilni stebri in polomija na CNN

Objavljeno 24. december 2013 16.35 | Posodobljeno 24. december 2013 16.36 | Piše: P. J.

Davčna uprava je prvič javno objavila seznam davčnih dolžnikov, ki je dvignil veliko prahu.

LDS Katarine Kresal bo postal zunajparlamentarna stranka.

LJUBLJANA – April so zaznamovali davčni dolžniki, ki jih je Davčna uprava RS aprila prvič razgalila. »Preprečite objavo imen davčnih dolžnikov,« so pozivali v Gospodarski zbornici Slovenije. Prepričani so namreč bili, da so se na teh seznamih znašla tudi podjetja, ki svojih davčnih obveznosti niso poravnala iz objektivnih razlogov.

Prvi seznam je Durs objavil 15. aprila, na njem pa so bili vsi, ki so imeli 25. marca dolg večji od petih tisočakov in starejši od 90 dni. Med dolžniki, ki so dolgovali več od milijona, a manj od 10 milijonov, je bilo mogoče najti tudi številna znana imena – od Igorja Bavčarja, Roka Furlana, Mateja Raščana in gostinca Antona Zvoneta Štormana.

Rompompom zaradi novega načelnika

Tik pred odhodom Janševe vlade pa je minister za pravosodje in javno upravoSenko Pličanič imenoval za načelnika upravne enote Ribnica Franca Pojbiča, brata poslanca SDS Marijana Pojbiča. Pojbič je kot edini kandidat takrat ustrezal razpisnim pogojem in bil potrjen, a ko je Gregor Virant s svojo ekipo prevzel ministrstvo, je ugotovil, da bi lahko bil Pojbič imenovan po politični poti, zato je že v začetku aprila napovedal, da bo razpis razveljavil in ga ponovil. Pojbič se je na vse pretege sicer trudil, da ne bi obveljala Virantova, a brez uspeha. Funkcije, ki bi jo moral nastopiti 1. maja, ni dobil.

Tako kot v ostalih mesecih so politiki tudi aprila preigravali informacije o prihodu trojke v Slovenijo. TeologIvan Štuhec pa je spomnil, da so bili v času Janševe vlade velika težava lačni otroci, o katerih pa od prihoda nove vlade ni več nič slišati. Opozoril je, da se razprave o lakoti in lačnih otrocih pogosto izrabljene v politične namene.

Intervju, ki si ga bo zapomnila

V začetku aprila je predsednica vlade Alenka Bratušek imela intervju za ameriški CNN. Njen nastop je slovenska stroka ocenila kot katastrofalen. Pri odgovarjanju na zastavljena vprašanja si je namreč pomagala tudi s »plonkci«. Bonitetne ocene Slovenije so v sredini aprila ponovno upadle. Opozicijski poslanci so bili prepričani, da je to prva nezaupnica novi vladi. »Predsednica vlade je prav v teh dneh prepričevala predsednika Evropske komisijeBarrosa, on ji je z nasmehom pritrdil, vendar je takoj sledila še hujša rast obresti, ki jih bomo plačevali slovenski davkoplačevalci.«

Kdo je koliko vreden

Pri mnogih je vzbudila zanimanje izjava nekdanjega predsednika vlade Janeza Janše, da vse njegovo premoženje ni vredno toliko kot dva avtomobila notranje ministriceKatarine Kresal, ki dela precej manj časa kot on.

Od svojega položaja se je moral posloviti zaradi prometne nesreče, ki naj bi jo zakrivil v vinjenem stanju, vodja Nacionalnega preiskovalnega urada NPU Bruno Blažina. Na avtocesti od Ljubljane proti Postojni je trčil v Darsovo vozilo.

Zgodbe, povezane z nekdanjo notranjo ministrico Katarino Kresal, so vedno vroče. Tako smo tudi aprila odkrivali, kako bogata je, da si še vedno lahko privošči šoferja, razkrili pa smo tudi hobotnico njenega partnerja Mira Senice.

Deli s prijatelji