9. DEL

Pogled nazaj: razkrita sodba Janši in peticija za minimalca

Objavljeno 29. december 2013 21.31 | Posodobljeno 29. december 2013 21.31 | Piše: P. J.

Gašpar Gašpar Mišič se je septembra udobno namestil v stolčku na vrhu Luke Koper.

LJUBLJANA – Na napoved ministra za notranje zadeve in javno upravo, da bi reorganizirali občine in zmanjšali njihovo število, je opozicija burno reagirala. Virant je predlagal, da občine ne bi smele imeti manj kot 5000 prebivalcev, število občin pa bi po njegovem predlogu padlo na 120 z 212.

Nova stranka na obzorju

Da se pripravlja vzpostavitev nove stranke, se je začelo govoriti že v začetku septembra. Predsednik stranke Zares Pavle Gantar je napovedal, da se vračajo na politični parket, pojavile pa so se tudi govorice, da bo iz dela Pozitivne Slovenije (PS) in iz dela Državljanske liste (DL) nastala povsem nova stranka, ki naj bi se ji pridružila tudi predsednica vlade Alenka Bratušek in Gregor Virant. Za ustanovitev takšne nove stranke naj bi se trudil tudi Virant.

Več pregledov najdete tukaj.

Obsodba Janše

10. septembra je v javnost prišlo 138 strani sodbe v zadevi Patria, kjer je navedeno, česa je nekdanji predsednik vlade Janez Janša kriv. V začetku meseca pa so v javnost prišli tudi dokumenti, ki naj bi razkrivali, da je sestrična Urške Bačovnik Janša na račun zakoncev več let prinašala večje vsote gotovine. Janša je dejal, da se v ozadju »skrivajo Murgle«, ki naj bi zlorabljale državne institucije.

Kljub temu da je vstajniško gibanje po pomladnih shodih nekoliko zamrlo, so se sredi meseca zbrali državljani, ki so zahtevali, da se poslancem zniža plačo na minimalno. Spletno peticijo je doslej podpisalo že več kot 29.000 oseb.

Poskrbeli za Ropa in Žiberta

Vlada pa je poskrbela, da še nekaj časa ne bo treba za zaposlitev in finance skrbeti nekdanjemu predsedniku vlade Antonu Ropu. Vlada ga je predlagala na funkcijo direktorja Evropske investicijske banke. Razkrili smo še, da je v kabinetu predsednice vlade kot tajnik vodje kabineta Jerneja Pavliča zaposlen tudi solastnik dveh prodajaln sendvičev v Ljubljani, Klemen Žibert.

Nad vlado je bila razočarana tudi informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, ki je dobila priložnost, da sodeluje v posebni komisiji, a je morala sodelovanje odpovedati, saj ji niso želeli poravnati karte za pot v Washington. Pooblaščenka je svoje nezadovoljstvo in razočaranje izrazila tudi na twitterju.

Milostni do Zidarja

Veleposlanica v Berlinu Marta Kos Marko je po odhodu v Berlin želela oddati svojo hišo. Za njo je želela iztržiti kar tri tisočake na mesec. Veliko prahu pa je dvignila novica, da gradbeni baron Ivan Zidar življenja za zapahi najverjetneje ne bo spoznal. Zaradi slabega zdravja je sodišče odložilo njegovo služenje zaporne kazni v zadevi Čista lopata.

Do konca septembra pa se je v svojem novem stolčku dodobra ustalil Gašpar Gašpar Mišič, ki se je pohvalil: »Štirinajsti dan sem tu, hodim po terenu, partnerji me vprašujejo, češ kje sem bil prej, delavski direktor pa pravi, da se je v treh urah od mene naučil več kot prej v treh letih.«
 

Deli s prijatelji