11. DEL

Pogled nazaj: Odstopali so eden za drugim

Objavljeno 01. januar 2014 16.37 | Posodobljeno 01. januar 2014 16.37 | Piše: P. J.

Na prostost je odšel Tomaž Lovše, pod drobnogledom pa sta se znašla tudi Igor Lukšič in Janez Podobnik.

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič.

LJUBLJANA – November je bil na političnem področju pester, saj so konec meseca odstopili minister za zdravje Tomaž Gantar, minister za gospodarstvo Stanko Stepišnik in celotni senat KPK.

Politična kriza

20. novembra je odstopil minister Stanko Stepišnik. Odletel je zaradi subvencij, ki jih je dobilo podjetje Emo Orodjarne, ki je v Stepišnikovem solastništvu. Le pet dni pozneje pa je z nepričakovanim odstopom presenetil minister za zdravje Tomaž Gantar. Glavni razlog za njegov odstop naj bi bila velika korupcija v zdravstvenem sistemu. 29. novembra so svoj odhod naznanili Goran Klemenčič, Rok Praprotnik in Liljana Selinšek. Preden odidejo, pa so obljubili, da sledi še en velik pok. Odstop celotnega senata KPK je bil veliko presenečenje za mnoge. Glavni razlog za njihov odstop pa naj bi bila njihova nemoč, da kaj spremenijo.

Vroče zaradi črnih gradenj in drage ure

Ribčev Laz je bil na nogah, ko so podrli hiško Darka Kuzmiča, gradnji Marka Jakliča in Vitoslava Türka pa sta na dobri poti, do postaneta legalizirani. Na terenu so bili aktivni tudi inšpektorji davčne uprave in carine, ki so kot po tekočem traku zapirali mnoge gostinske lokale. Veliko prahu so dvigale tudi napovedi glede nepremičninskega davka. Razkritje, da je vila predsednice sodišča po Gursu vredna manj kot 100.000 evrov, je presenetila mnoge.

V sredini novembra smo razkrili, kako drago uro nosi predsednica vlade. Na vprašanja, ki smo ji jih posredovali, nam še vedno ni odgovorila, se pa cena za njeno prestižno uro Cartier giblje od 4200 evrov navzgor.

Razkritje vstajnika Zajca in odmevna resolucija

Po enem letu so bile spet aktualne vstaje. Lenart Zajc, ki je aktivno sodeloval pri njihovi organizaciji, je razkril, da so imeli organizatorji zagotovljeno vso potrebno infrastrukturno podporo 'stricev'. Priznal je tudi, da so bile sile proti Janši močno angažirane in da so se v trenutku, ko je padel Janša, vstajniki umaknili

Veliko prahu je dvignila resolucija, ki jo je sestavila Evropska ljudska stranka, v kateri predlagajo lustracijo. Na eni strani je naletela na veliko kritik s strani levo usmerjenih političnih strank. Janša pa je na novinarski konferenci dejal: »Kako je mogoče stavek 'Pričakujemo pošteno sojenje' označiti za politični pritisk?«

Hrvati so se ukvarjali z memorandumom z Mokric. Zapisali so, da je Janša namenoma podpisal takšen memorandum, da bi novo vlado, ki je prihajala na oblast, spravil v slabši položaj.

Mešetarjenje z denarjem

Zaradi zadolževanja Slovenije je vrelo med opozicijo in vlado. Maks Tajnikar je pojasnjeval, zakaj vodja opozicijske stranke SDS nima prav. Finance pa niso povzročale težav zakoncema Lovše. Žena Tomaža Lovšeta je položila varščino en milijon evrov in tako spravila na prostost moža, ki se je pred meseci znašel za zapahi.

V javnost je prišla tudi afera, povezana z Janezom Podobnikom in nekdanjim ministrom za šolstvo Igorjem Lukšičem. Ministrstvo naj bi bilo prostore na Dunajski in Kardeljevi ploščadi instituciji ICPE oddajalo za en evro na leto in celo plačevalo letno članarino 100.000 evrov. V primeru, da ne bi te pogodbe prekinili, je skupina državljanov v javni zahtevi napovedovala ovadbe.

Sporno snemanje

Vroče je bilo tudi na Mestni občini Ljubljana (MOL). V javnost so prišli posnetki mestnega sveta, zaradi katerih je Zoran Janković prekinil sejo. Jernej Pavlin, mestni svetnik SDS, je namreč želel posneti sejo, vendar jo je župan prekinil in prepovedal Pavlinu, da se udeleži naslednje seje.

Razkrili smo tudi, kako je nekdanji strokovni sodelavec Zaresa Dejan Radunić, ki državnemu zboru (DZ) ni plačeval najemnine, postal desna roka ministra Romana Jakiča.

Konec meseca je novo knjigo, biografijo Jožeta Pučnika, predstavila Rosvita Pesek. Predstavitve se je udeležil tudi predsednik države Borut Pahor, ki je presenetil Peskovo s pozitivnim odzivom.

Deli s prijatelji