12. DEL

Pogled nazaj: od pretepanja hčerke do Gorenaka v Solidarnosti

Objavljeno 01. januar 2014 21.35 | Posodobljeno 01. januar 2014 21.36 | Piše: S. U.

Pester zadnji mesec leta 2013 na slovenski politični sceni.

Red je red. Foto: Primož Škerl

Tudi zadnji mesec leta 2013 je prinesel pravo dramo na političnem in sploh javnem prizorišču. Razkrili smo, da se je Jure Janković spet (uradno) preselil. Dobili smo novo stranko, a brez škandala ni šlo. Uporabnike spletnih omrežij je navdušil besedni dvoboj Franca Pukšiča in Borisa Popoviča. Pester mesec je imel tudi naš obrambni minister. A začnimo od začetka.

Škandal ob ustanovitvi stranke Solidarnost

Od začetka decembra dalje smo bogatejši za novo stranko na političnem prizorišču. Toda brez škandala ni šlo. Ustanovna članica stranke Ida Čuden Rebula, ki je pred zbrane stopila tik pred koncem ustanovnega kongresa, je v jezi dejala: »Prej mi niso dovolili razpravljati, zato bom zdaj povedala, zakaj se v to stranko ne bom včlanila, pa čeprav sem njena ustanovna članica.«

Motil jo je predzadnji odstavek v členu statuta, ki govori o vzrokih za nesprejetje posameznikov v članstvo ali za izključitev iz članstva. Medse namreč ne sprejmejo tistih, ki so bili obsojeni za naklepno kaznivo dejanje ali na pogojno kazen na trajanje več kot šest mesecev. Stranki so se med drugim pridružili tudi že nekateri stari znanci in poznavalci slovenske politike. V svetu stranke najdemo ljudi, kot so Darko Štrajn (bivši član LDS), Tone Vrhovnik Straka, Janez Butara, Robert Gorenak in Brane Virant.

Jure Janković živi pri Virantovih

Razkrili smo, da se je Jure Janković spet (uradno) preselil. Po Brvacah je 'živel' na Cipru, potem se je 'preselil' na Liptovsko ulico v Slovenskih Konjicah, zdaj pa se je 'vrnil' v Ljubljano, in sicer na naslov Vinterca 30. Vam zveni znano? Lastnika nepremičnine na Vinterci 30, kjer je svoje prebivališče po novem prijavil Janković, sta Izidora Virant in Marjan Jernej Virant oziroma njuna hči Marija Janković.

Med uporabniki spletnih omrežij v zadnjem času kroži izsek iz septembrske oddaje Vroči stol, v kateri sta se soočila poslanec državnega zbora (DZ) in stranke SLS Franc Pukšič ter koprski župan Boris Popovič. Ta je prvemu v pikantnejšem delu debate namreč očital, da je javno pretepel svojo hčer na neki veselici. Prav tako ga je obtožil nepotizma, saj da je zaradi zvez zaposlil tako sina kot tudi hčer.

Ljudstvo kritično do Janše in Bratuškove?

Janez Janša in predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Aleš Hojs sta predstavila Belo knjigo slovenske osamosvojitve in obiskala Maribor. Medtem pa je vstajnik Sanjin Jašar napovedoval prek facebooka, da policisti ne bodo počivali. »Ja, nič. Ne smemo diskriminirati. Pričakajmo ga vsaj tako, kot smo Jankoviča. Bilo bi fer do revolucije, tako da, gospodje policisti, ki to berete, ne bo nič počivanja v sredo.« Nasilja ni bilo ...

»Narod vam več ne dovoli prodajati tega, kar je njegovo in ne vaše!« S temi besedami se začenja pismo, ki je romalo na naslov premierke Alenke Bratušek, ministra Uroša Čuferja, vseh poslancev in poslanskih skupin ter na elektronske naslove državnega sveta. Podpisnike – teh je okoli 170 – so razjezile informacije, da je konec novembra predsednica vlade na potovanjih po EU in Düsseldorfu Slovenijo ponujala poceni za nemške vlagatelje. Menijo, da se premierka norčuje iz naroda in da njene skrite poteze »ne vzdržijo več narodove tišine«. Jezni državljani so Bratuškovi sporočili: »Ukinitev Mobitela so zahtevali Nemci.«

KPK in Jakič razburjala

Po odmevnem odstopu in javnem pismu, namenjenem predvsem našim politikom, so prvič po odstopu na RTV Slovenija v oddaji Odkrito nastopili vsi trije člani senata Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) – predsednik Goran Klemenčič, Liljana Selinšek in Rok Praprotnik – in znova odgovarjali na vprašanja in očitke, ki so se glede njihovega dela in odstopa pojavljali v zadnjih dneh. Priznali so, da so odstopili samo iz zdravstvenih razlogov. In ko smo že pri KPK. Poleg Klemenčiča ima uspešno partnerico tudi Rok Praprotnik. Alenka Vidic svetuje tistim, ki jih njen partner nadzira.

Sta se pa Zmago Jelinčič Plemeniti in Goran Klemenčič zapletla v incident pred stavbo Evropskega parlamenta. Klemenčič je menda Jelinčiča skoraj (!) odrinil, Klemenčič pa o očitkih ne bo polemiziral.

Na SDS so leteli očitki, da je izkoristil družino Trobec. Stranka je namreč donirala 200 evrov, donatorje, ki so zbrali preostalih 3500 evrov, pa je pozabila omeniti. SNS je v adventnem času prodajal koledarje, pozneje pa so v stranki menda dojeli, da je šlo za pomoto.

Ni se še polegel prah glede hišne preiskave na domu ministra za obrambo Romana Jakiča niti se niso umirile kritike na račun njegovih številnih službenih potovanj v tujino (s katerimi je v času vsesplošnega zategovanja pasu postavil rekord), že se je znašel sredi nove afere. Eden od nekdanjih vodilnih delavcev Gradbenega podjetja Bežigrad (GPB) je namreč povedal, da je njegovo podjetje gradilo Jakičevo družinsko hišo na obrobju Ljubljane (Zalog). Toda ker Jakič vseh računov baje ni plačal, so ga tožili, na sodišču pa žal niso bili uspešni.

Pestro na vseh frontah

Tudi napadi na politike so se zgodili. V Ljubljani je potekal protest v podporo KPK. Protestniki so srečali tudi ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Varovati so ga morali policisti, saj je vanj nekdo usmeril solzivec, po incidentu pa so ga močno pekle oči, zato je v spremstvu policistov odšel v mestno hišo. Po oskrbi na urgenci je Janković okreval doma.

Slovenijo je zaznamovala prva obletnica nastopa predsedniškega mandata Boruta Pahorja. Kot najmlajši predsednik republike doslej je 23. decembra lani na tem mestu nasledil Danila Türka.

 

Deli s prijatelji