6. DEL

Pogled nazaj: Obsodili so Janšo, na noge tudi nekateri pravniki

Objavljeno 26. december 2013 22.29 | Posodobljeno 27. december 2013 10.55 | Piše: P. J.

Junij je zaznamovala sodba v primeru Patria. Odzvali so se pravniki, politiki, nasprotniki in podporniki Janeza Janše.

V sodni dvorani.

LJUBLJANA – Junij je zaznamovala obsodba prvaka SDS Janeza Janše v aferi Patria. Na obsodilno sodbo so se odzivali tako politiki kot tudi stroka. Različna mnenja so se kresala tudi pozneje. Njegovi podporniki so prepričani, da so bile Janši kršene pravice do pravica do pravičnega sojenja.

»Sodba spisana v Murglah?«

»Janša, ne damo te!« In potem: »Balkanskega bojevnika ste osvobodili, osamosvojitelje pa zapirate!« so 5. junija vpili podporniki pred sodiščem. Prav zaradi sojenja pa naj bi sodnica Barbara Klajnšek in državni tožilec Andrej Ferlinc bila tarči groženj. Na policiji so povedali, da izvajajo operativno varovanje.

Janša je v izjavah po obsodbi dejal »Sodnica ni navedla časa, nobenega sestanka niti enega SMS-sporočila, ki bi ga jaz poslal ali prejel. Niti enega dokaza ni,« Da je za vsem tem bivši predsednik države Milan Kučan, Janša trdi zato, ker je teden dni pred afero Patria Kučan napovedal, da prihaja veliki pok iz Finske, ki bo pometel z vsemi osamosvojitelji. Iz tega Janša sklepa, da niti vleče Kučan. Dejal je še, da ga prav s takšnimi dejanji silijo, da vztraja v politiki, in da o tem, ali ostaja v politiki, odločajo volivci.

Kritični pravniki

Pravnik Lojze Ude je Janši očital, da je storil napako s tem, ko je dejal, da bo uporabil pri svoji obrambi tudi vsa politična sredstva. Lovro Šturm se je na to odzval takole: »Kaj so dejansko obdolženi storili? Bistva ni bilo najti. Ker so podatki tako nedoločeni, se niso mogli braniti, in s tem je bila kršena elementarna pravica do obrambe.« Po Janševih besedah je sodba podobna tekstu iz Mladine, prepričan je tudi, da je bila napisana že pred začetkom obravnave neznanega dne na znanem kraju, v Murglah, z znanimi avtorji.

Da sodba ne bo zdržala, je zatrdil tudi priznani pravnik s harvardske univerze Klemen Jaklič. »V primeru, ko niso ugotovljeni niti čas niti kraj in način storitve kaznivega dejanja, sodba ni mogoča,« je dejal. Aleksander Čeferin, ki je pograjal sodbo sodnice, pa si je celo prislužil ovadbo zaradi kršitve odvetniškega kodeksa. Ovadila ga je novogoriška odvetnica Maja Krašovec Orel.

Ostale preglede lahko pogledate tukaj.

Koncesija za Lukšičevo

Junija je v javnost prišel tudi posnetek Janševega zagovora pred Klemenčičevo komisijo. Mnoge pa je presenetilo dejstvo, da je žena prvaka Socialnih demokratov (SD) Marta Macedoni Lukšič med prednostnimi vlogami prejela koncesijo ministrstva za zdravje, presenetilo predvsem zato, ker SD zagovarja javno dostopno zdravstvo, medtem ko ima žena Igorja Lukšiča koncesijo za svojo ambulanto za avtizem.

Poslanka Alenka Jeraj se je čudila, kako je mogoče, da ob vseh jasnih dokazih, ki so jih predložili, še ni končana preiskava zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Za zaviranje preiskave je okrivila generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja.

Deli s prijatelji