5. DEL

Pogled nazaj: napaka na prostost poslala Hildo Tovšak, kdo je odgovarjal?

Objavljeno 25. december 2013 21.50 | Posodobljeno 25. december 2013 21.50 | Piše: P. J.

Zaradi procesne napake tožilstva je Hilda Tovšak odkorakala na prostost. Mnogi so bili prepričani, da ni šlo za naključje.

Branko Masleša

LJUBLJANA – »Ekipa, zbrana okoli Alenke Bratušek, je ekipa sposobnih mladih ljudi, ki imajo svoje ideje in potrebujejo nekaj časa, da te ideje realizirajo,« je v začetku maja povedal Janez Stanovnik. Prepričan, da sta za finančne težave odgovorni Janševa in Pahorjeva vlada, je še dejal, da je za Janšo in Jankovića čas, da se nepreklicno umakneta iz javnega življenja.

Afera Kučan in katastrofa za Diners

V začetku maja smo razkrili, kako propada razkošna vila gradbenega barona Ivana Zidarja v Fiesi. Brez gradbenega dovoljenja jo je Zidar začel graditi leta 2005. Javnost pa je pretresla tudi lažna afera o Štefki Kučan. Vest o njenem računu, na katerem naj bi imela več kot 220 milijonov dolarjev, je dobro razburkala javnost. Njen mož Milan Kučan je potrdil, da je njegova soproga zaradi tega podala kazensko ovadbo.

Uporabnike priljubljene kartice Diners Club je presenetila novica, da je Banka Slovenije sprejela odločbo, s katero odvzemajo Diners Clubu dovoljenje za opravljanje plačil. Počasi so se začeli razkrivati sporni posli tajkuna Tomaža Lovšeta.

Kje se je zgodila napaka in zakaj ni nihče odgovarjal?

Kako je spet na svobodi, pa je za nekaj dni občutila Hilda Tovšak, ki so jo izpustili zaradi procesne napake tožilstva. Ko je zakorakala na prostost, se je za njo izgubila vsaka sled. Iskali so jo z mednarodno tiralico, nekdanji minister za notranje zadeve Vinko Gorenak pa je glasno pozval k odstopu odgovornih.

V opoziciji so se strinjali, da če bi se kaj takšnega zgodilo v času, ko je bila tožilka Barbara Brezigar, bi vsi zahtevali njen odstop, »če pa bi se odzvala tako, kot se je Fišer, bi bila simbolično mrtva«, je dejal Janša. Jože Tanko je k temu dodal, da je šlo za dogovorjen korak. Čeprav se je Tovšakova 24. maja sama predala policiji, se je notranji minister Gregor Virant na novinarski konferenci tolkel po prsih in hvalil, da so jo našli policisti.

Zaradi odhoda Tovšakove na prostost so se nad predsednika vrhovnega sodišča Branka Maslešo in generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja zgrnili temni oblaki. Pozivi k odstopu so prihajali tako od opozicije kot tudi od stroke. Fišer se je branil: »Imam zelo kritično distanco do tega, kar se v tožilstvu dogaja. Vsi smo tudi zmotljivi. Tragika je, da se tisti, ki več dela ali dela težje stvari, večkrat zmoti in je bolj izpostavljen javnosti.«

Čeprav je bil do njunega dela kritičen tudi pravosodni minister Senko Pličanič, objektivne odgovornosti nista prevzela nase. Žogico odgovornosti sta si podajala, notranji nadzor, ki so ga uvedli, pa naj bi razkril, kje je prišlo do ključne napake. Pličanič je bil prepričan, da pri tem primeru ni šlo za naključje. 
 

Deli s prijatelji