8. DEL

Pogled nazaj: Mišičev naskok na Luko Koper in izredno stanje v Cerkvi

Objavljeno 28. december 2013 15.04 | Posodobljeno 28. december 2013 15.04 | Piše: P. J.

Poletje je z vrha ljubljanske in mariborske škofije odneslo Stresa in Turnška, Gašparju Gašparju Mišiču pa se je uspelo zavihteti na vrh Luke Koper.

Po Stresovi oceni bi odgovorni morali konservativneje ravnati z zaupanimi jim sredstvi.

LJUBLJANA – Zadnji julijski dan sta odstopila s položaja ljubljanski nadškof Anton Stres in mariborski nadškof Marjan Turnšek. Na pobudo Vatikana sta se za to odločila zaradi njune pomembne vloge pri finančnem zlomu mariborske nadškofije.

Senici blokirali premoženje

Po nekaterih teorijah naj bi Stresa in Turnška s položaja odnesel gejevski lobi znotraj Rimskokatoliške cerkve ali pa ljubljanski lobi, ki ni prenesel, da je štajerski nadškof postal vodja slovenske cerkve. »Mislim, da je skrajni čas, da se zavzamemo tudi za svojo cerkev in za to, da se z nami ne more delati kot svinja z milnatim žakljem,« je bil v odzivih oster Ivan Štuhec.

Sredi avgusta pa so postala vse glasnejša namigovanja o tem, da bo Miro Senica moral za zapahe. Zaradi suma pranja denarja in zlorabe položaja so ga kriminalisti NPU ovadili, ovadba pa naj bi prav prišla tudi predsednici vlade Alenki Bratušek. Senici so blokirali osebno premoženje v znesku petih milijonov.

Temni oblaki pa so se zgrnili nad nekdanjo prvo dame Pahorjevega kabineta Simono Dimic, ki je avgusta pristala na borzi dela. Po tem, ko je Lovše ostal v priporu zaradi poslovanja v Dinersu, je morala novo službo iskati tudi Dimičeva, ki jo je zaposlil Lovše. V preiskavo NPU Tomaža Lovšeta pa se je v prisluhe ujel tudi notranji minister Gregor Virant. V odvetniški pisarni Čeferin so bili prepričani, da policija nekoga ščiti, saj kopij prisluhov niso dobili.

Akrapovič kritičen: Vstajniki niso seznanjeni s tem, kaj pomeni delo

Organizatorji vseslovenske ljudske vstaje so avgusta napovedovali, da bodo organizirali vstaje, ki bodo uperjene tudi proti vladi Alenki Bratušek. Janez Janša pa je napovedoval, da bo jesen vroča in da prihaja jeseni streznitev, ko bo zmanjkovalo denarja na eni strani, na drugi pa bodo še bolj zapravljali. O tem, kaj bi bilo treba storiti v Sloveniji, da bi se stanje izboljšalo, je spregovoril tudi Igor Akrapovič, ki je dejal, da je treba primerno obdavčiti imetje, ne pa plač.  »Zaposleni v našem podjetju nimajo časa za proteste in shode, ker za svoje preživetje trdo delajo. Prej omenjeni pa ne vem, ali so seznanjeni s tem, kaj pomeni delo. Morda bi za razsvetljenje potrebovali kak mesec v proizvodnji, da bi sprevideli,« je dejal.

Ko je premierka na facebooku ponosno razkazovala svojo družino, pa so na naslov Janševih prišle nove pošiljke z grožnjami. Sin borca mu je grozil, ker je Janševa vlada odvzela borčevske dodatke. Zagrozil je, da bo ustrelil njegovo ženo, otroka in Lovra Šturma

Stricev ne upa izdati

Odhoda Antona Stresa in Marjana Turnška sta odmevala skozi ves mesec. Ivan Štuhec je ob tem spregovoril o sivih stricih iz Slovenije, ki so v ozadju te vatikanske odločitve. O imenih ni želel razpravljati, dejal je, da jih bo razkril po smrti. 

Konec meseca pa je val ogorčenja požela poteza ministra za kulturo Uroša Grilca, ki je na podelitvi nagrade častni državljan Evrope Borisu Pahorju preslišal Pahorjeve prošnje in ga ni pustil do besede. Grilc se je branil, češ da Pahorja na odru ni slišal, komentatorji na twitterju pa so si bili edini, da je bila ministrova poteza res neprimerna.

»Bratuškova je čez noč postala predsednica vlade, medtem ko Gašpar Gašpar Mišič ni sposoben voditi Luke? Lepo vas prosim,« pa je ob imenovanju Gašparja Gašparja Mišiča na čelo Luke Koper dejal koprski župan Boris Popovič.  27. avgusta  pa so kriminalisti PU Koper obiskali Mestno občino Koper, kjer so preiskovali kazniva dejanja s področja gospodarske kriminalitete. Mišiča so na vrh Luke Koper imenovali 26. avgusta. Odločitev nadzornega sveta je izzvala veliko polemik. Z mesta državnega sekretarja je odstopil 19. avgusta, Goran Klemenčič pa je še pred njegovim imenovanjem dejal, če do tega pride, bo to dokaz, da v Sloveniji vlada divji zahod.

Deli s prijatelji