POROČILO

Pogin na travniku: vse manj odvzetih živali

Objavljeno 14. november 2014 21.10 | Posodobljeno 14. november 2014 21.12 | Piše: T. L.

Lastnik poginulega žrebeta je bil že večkrat v postopkih, do odvzema še ni prišlo. Leta 2011 je bilo odvzetih 276 živali, lani 93.

VERD – Dramatične fotografije poginulega žrebička, ki je obležal v blatu, so pretresle Slovenijo. Po velikem pritisku medijev je šefinja republiške veterinarske uprave (Vurs) Vida Čadonič Špelič podala izjavo o razmerah na posestvu v Bistri pri Vrhniki, na spletni strani Vursa pa je zdaj objavljeno celotno poročilo, povezano s poginom žrebeta. 

Kaj vse razkriva poročilo

Poleg poteka dogodkov pred poginom žrebička in po njem v Bistri pri Vrhniki poročilo še razkriva, da (sodeč po številkah) lastniki živali lepše skrbijo za svoje živali ali je pač le odvzemov živali manj.

image

Povzetek in ugotovitve inšpektorjev so že znane: hujših kršitev niso ugotovili. Kljub temu da ni vzoren rejec, mu mučenja ne morejo očitati. V obdobju od 2007 do 2014 so zoper lastnika vodili osem postopkov zaradi zaščite in zdravstvenega varstva živali. V postopkih so bile ugotovljene določene nepravilnosti oziroma pomanjkljivosti, ki jih je lastnik na podlagi odrejenih inšpekcijskih ukrepov odpravil. Zaradi ugotovljenih kršitev so mu bile izrečene globe, ki jih je poravnal. V nobenem postopku pa niso bile ugotovljene take nepravilnosti ali kršitve, zaradi katerih bi bilo treba živali odvzeti, prodati ali oddati v zakol.

In kaj je zapisano v poročilu, ki obravnava pogin žrebička? Vse skupaj se je začelo 8. novembra, ko je ob 9.50 regionalni center za obveščanje obvestil uradnega veterinarja, da je v bližini Bistre pri Vrhniki okoli 15 konjev v blatu. Ob ponovnem klicu ob 10. uri je center za obveščanje informacijo dopolnil, da je v čredi en poginuli konj. Uradni veterinar je takoj naročil veterinarju veterinarske postaje Vrhnika, da pregleda poginulo žival, po potrebi ostalim živalim nudi nujno veterinarsko oskrbo in o stanju obvesti lastnika ter uradnega veterinarja. Veterinar je na kraj pogina prispel med 11. in 11.30 ter ugotovil, da je bila poginula žival primernega rejnega stanja in brez vidnih poškodb. Ocenil je, da je po okoliščinah sodeč hitro poginila, saj je ležala v blatu, vendar ni bila vsa blatna in da je žival poginila zaradi akutne kolike ali zaradi odpovedi srca. Poginulo žival je še isti dan odpeljala veterinarsko higienska služba. Veterinar je po navodilu uradnega veterinarja imetnika pozval, da ostale živali premesti iz poplavljenega pašnika, kar je storil še istega dne. Premestil jih je v hlev na Verdu (Vrhnika) in o tem obvestil veterinarja, ta pa ob 15. uri uradnega veterinarja.

Zaradi poplav umaknjeni

Čez dva dni so uradni veterinarji uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) opravili ogled stanja oziroma nadzor nad bivalnimi razmerami živali na pašnikih med Verdom in Dolom pri Borovnici, ta torek pa tudi nadzor v hlevu imetnika živali. Ugotovili so, da je lastnik konj zaradi napovedanih poplav 7. novembra umaknil žrebice iz sredine Barja proti Bistri. Ob tem je preveril tamkajšnje razmere zvečer ob 20 uri, ko so živali imele na voljo dovolj paše in krme, menda pa tudi nobena od živali ni kazala vidnih znakov bolezni.

V času inšpekcijskega pregleda je imel imetnik 61 kopitarjev vseh kategorij na treh lokacijah: v hlevu je bilo 16 žrebic, ki so bile preseljene iz poplavljenega območja; na pašniku s površino približno 8 ha je bilo 16 žrebcev; naa drugem pašniku s površino pribl. 30 ha je bilo 29 kopitarjev (od tega 15 kobil, 1 žrebec in 13 žrebet oziroma ponijev); na pašniku v Bistri s površino pribl. 8 ha ni bilo živali.

Pri pregledu je bilo ugotovljeno, da imajo žrebice v hlevu čisto in suho stojišče, nastilj, dovolj krme in vode. Žrebice so primernega rejnega stanja. Pri pregledu živali na paši je bilo ugotovljeno, da imajo živali na razpolago vodo, dovolj primerne pašne površine in da so primernega rejnega stanja. Pri pregledu obnašanja živali je bilo ugotovljeno, da te niso plašne in da so zaupljive do ljudi, kar po mnenju inšpektorjev kaže na lastnikovo primerno ravnanje z živalmi. Zadnje zdravljenje je veterinar na gospodarstvu opravil 29. septembra letos. Zdravil je prašiče, aprila letos je opravil tudi dehelmentizacijo goved. V letu 2013 je imetnik poklical veterinarja za pomoč in oskrbo bolne kobile.

Koliko smrtnih primerov

V sredo so inšpektorji pri ponovnem pregledu ugotovili, da je imetnik živali v hlev premestil tudi 28 goved, devet goved pa je ostalo na pašniku. Goveda, razen štirih starejših krav, so primernega rejnega stanja. Pregled dokumentacije je razkril, da sta v letu 2013 zabeleženi dve mrtvorojeni teleti, v letu 2014 pa eno mrtvorojeno tele. Pri kopitarjih je zabeležen 1 pogin kobile v letu 2013 in 1 pogin žrebeta (žrebe, ki je poginilo 8. novembra, ko so gasilci obvestili inšpekcijo). 

Deli s prijatelji