NA OKOPIH

Pogajanja: vlada stopila majhen korak nazaj

Objavljeno 12. november 2014 16.36 | Posodobljeno 12. november 2014 16.36 | Piše: STA, T. L.

Vlada umika predlog ukinitve dodatka za stalnost, sindikati še vedno nezadovoljni.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

LJUBLJANA – Vladni pogajalci sindikatom javnega sektorja prav zdaj predstavljajo najnovejši predlog varčevalnih ukrepov za prihodnje leto, pri čemer umikajo ukinitev dodatka za stalnost. A sindikati še vedno zavračajo kakršne koli dodatne ukrepe, zato so pogajanja pod vprašajem. Podpret so jih prišli tudi predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Kaj vlada umika ...

Kot je ob prihodu na pogajanja pojasnil glavni vladni pogajalec in minister za javno upravo Boris Koprivnikar, pred sindikate prihajajo z izboljšanim predlogom ukrepov, pri čemer so tudi tokrat upoštevali pripombe sindikalne strani. Podrobnosti sicer ni želel pojasnjevati, je pa potrdil, da v celoti umikajo predlog ukinitve dodatka za stalnost.

... pri čem vztraja

Tako torej vlada vztraja pri znižanju dodatka za delovno dobo z 0,33 na 0,25 odstotka, pa tudi pri znižanju povračila stroškov za prehrano s 3,64 na tri evre. Prav tako ostajata predlog možnosti skrajšanja tedenskega delovnika s 40 na 36 ur ter sprememba sistema povračila potnih stroškov.

Sprostili bi napredovanje

Je pa sprememba pri predlogu delne sprostitve napredovanj, ki jih vlada izrecno ne pogojuje več s sprejemom preostalih ukrepov. Vlada bi tako sprostila napredovanja v plačne razrede, in sicer tako, da lahko za en plačni razred napredujejo tisti, ki izpolnjujejo pogoje za napredovanje in so uvrščeni v izhodiščni razred ali največ dva višje. Dovolila bi tudi sprostitev napredovanj v nazive, a ti zaposleni višje plače ne bi dobili še leto dni.

Štrukelj brez besed ...

Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj novega vladnega predloga pred pogajanji ni želel komentirati. Je pa pojasnil, da so njihovi nadaljnji koraki odvisni od današnjega ravnanja vlade.

»Če ni novih predlogov in nikakršnih obetov za to, da bi se premaknili v polje možnega pogajanja, torej podaljšanju ukrepov, ki veljajo letos, potem se bojim, da so pogajanja pod vprašajem,« je poudaril.

Semolič opozarja

Sindikaliste javnega sektorja so pred poslopje vlade prišli podpret tudi predstavniki ZSSS. Po oceni predsednika zveze Dušana Semoliča bi namreč predlogi, ki jih imajo na mizi »kolegi v javnem sektorju«, zagotovo imeli posledice tudi za zaposlene v gospodarstvu, zato jim izražajo vso podporo in obenem opozarjajo vlado, da »pot ekstremnega varčevanja na račun socialne države ni prava pot«.

Štrukelj je ob tem povedal, da gre za zelo pomemben trenutek, ko bodo javni uslužbenci in zaposleni v zasebnem nastopili skupaj. Verjame, da je to »prelomna točka, ki jo bomo v naši državi nadaljevali, zato da bi ubranili socialno državo«.

Deli s prijatelji