SPORNA MAKEDONIJA

Pogajanja o prodaji Telekoma v polnem teku

Objavljeno 11. junij 2015 14.52 | Posodobljeno 11. junij 2015 14.52 | Piše: STA, K. K.

Nadzorni svet SDH je v sredo potrdil osnovno Cinvenovo ponudbo za nakup Telekoma Slovenije, ni pa obravnaval v torek podanih Cinvenovih dopolnil k ponudbi, ker so ta nesprejemljiva za upravo SDH.

Telekom Slovenije

LJUBLJANA – Pogovori med upravo Slovenskega državnega holdinga (SDH) in britanskim zasebnim naložbenim skladom Cinven glede prodaje skoraj treh četrtin Telekoma Slovenije se nadaljujejo, je za STA potrdil predsednik uprave SDH Matej Pirc. »Pogovori so v teku,« je dodal. Nadzorni svet SDH je v sredo potrdil osnovno Cinvenovo ponudbo za nakup Telekoma Slovenije, ni pa obravnaval v torek podanih Cinvenovih dopolnil k ponudbi, ker so ta nesprejemljiva za upravo SDH.

Cinven je namreč prav tako v sredo uradno potrdil, da je dopolnil svojo že podano končno ponudbo za večinski delež v Telekomu. Dopolnil jo je zaradi zamud v postopkih regulatorne presoje Telekomovega prevzema Debitela in transakcije s hčerinsko družbo v Makedoniji.

Britanski sklad je nato danes v pisnem odzivu poudaril, da je dopolnilo k osnovni zavezujoči ponudbi z 20. maja njen sestavni del, brez katerega ne bi mogel nadaljevati postopka zaključka transakcije nakupa skoraj treh četrtin Telekoma Slovenije. Ob tem so zapisali, da po njihovem razumevanju ponudba ni bila sprejeta.

V Cinvenu so sicer prepričani, da je predlagano dopolnilo koristno za vse vpletene strani, ker zmanjšuje tveganje za neuspešen zaključek transakcije, in ob domnevi, da bosta omenjena posla v Sloveniji in Makedoniji pridobila potrebna soglasja regulatorjev, ne spremeni ekonomskih pogojev ponudbe.

Nadzorniki SDH so sicer upravi holdinga naložili, naj s Cinvenom uskladi končno besedilo pogodbe, nato pa bodo zopet odločali o končnem soglasju k prodaji. To naj bi se zgodilo predvidoma v roku enega tedna.

Uprava bo morala v pogajanjih upoštevati tudi sklepe vlade kot skupščine SDH z minule nedelje. Ta je zahtevala, da se v pogodbo vnesejo določila o ohranitvi statusa samostojne družbe in sedeža Telekoma v Sloveniji ter opcijska pogodba o odkupu družbe Soline.

Deli s prijatelji