UKREPI

Pogačnik: Slovenija je in bo ostala socialna država

Objavljeno 04. maj 2012 14.49 | Posodobljeno 04. maj 2012 14.50 | Piše: P. J., STA

Paket ukrepov je po mnenju poslanca uravnotežen.

LJUBLJANA – Če državni zbor predloga zakona o uravnoteženju javnih financ prihodnji teden ne bo potrdil, bodo rezi v prihodnosti še bolj drastični, socialne razlike pa še večje, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani opozoril poslanec SDS Marko Pogačnik. Skladno s tem je poslanske kolege pozval, naj predlogu zakona prižgejo zeleno luč.

Breme nosi le gospodarstvo

Kot je na predstavitvi o nujnosti razlogov za sprejem predloga zakona o uravnoteženju javnih financ poudaril Pogačnik, je Slovenija leto 2011 zaključila z rekordnim primanjkljajem v višini 6,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), zadolženost države pa se je tako povečala na 47,6 odstotka BDP. »Slovenija samo za obresti plačuje 700 milijonov evrov,« je izpostavil poslanec SDS in dodal, da bi ta znesek zadoščal, da bi vsak upokojenec v državi prejel dve dodatni pokojnini na leto.

V luči sprejemanja predloga zakona o uravnoteženju javnih financ je spomnil, da je v Sloveniji do zdaj breme finančne in gospodarske krize nosil le gospodarski sektor. V realnem sektorju je bilo namreč v zadnjih treh letih izgubljenih 60.000 delovnih mest, v javnem sektorju pa dodanih 9000, je bil kritičen.

Paket ukrepov je po Pogačnikovih besedah uravnotežen. Pomembnejši socialni transferji ostajajo, tako da bremen ne bodo nosili tisti z najnižjimi prihodki, je povedal in naštel predvidene ukrepe za priliv v proračun, ki bodo obremenili tiste z višjimi prihodki: davek od dobička pri prodaji kmetijskih zemljišč, ki bodo postala zazidljiva, zvišanje davka od kapitalskih dobičkov z 20 na 25 odstotkov ter dodatno obdavčitev nepremičnin v vrednosti nad enim milijon evrov, plovil in motornih vozil.

Prepričan, da so na pravi poti

Poslanec SDS je spomnil še, da je državni zbor pred približno 14 dnevi sprejel tri pomembne zakone, ki naj bi pripomogli k rasti slovenskega gospodarstva in izboljšanju poslovnega okolja ter znižanju stopnje brezposelnosti.

»Slovenija je socialna država in bo to tudi ostala, ne moremo pa si dovoliti, da bi bila država socialna ustanova,« je poudaril. Ob tem je izpostavil, da so predlagani ukrepi začasne narave in da se jih bo v primeru rasti BDP odpravilo. Pogačnik je prepričan, da je vlada Janeza Janše na pravi poti in da se je reševanja težav z javnimi financami lotila pravilno.

Po njegovih besedah ne vlada ne poslanci predlaganih varčevalnih ukrepov ne sprejemajo z veseljem, a je položaj Slovenije resen in druge alternative ni. Pojasnil je še, da so podobne ukrepe že sprejele tudi druge evropske države.

Če ukrepi ne bodo sprejeti, bodo morali biti rezi v prihodnosti še bolj drastični, socialne razlike pa bodo še večje, je opozoril. Dodal je, da lahko v tem primeru pride do črnega scenarija – popolne izgube zaupanja v tujini.

Skladno s tem je Pogačnik izrazil upanje, da se bodo poslanske skupine zavedle resnosti položaja Slovenije in da bo prišlo do nujne uskladitve javne porabe z realnim stanjem. Glede pogajanj s sindikati je dejal, da je optimist oziroma da verjame, da bo prišlo do kompromisov.

Deli s prijatelji