NEUSPEŠEN POSLOVNEŽ

Podžupan Šoštanja je tik pred rubežem

Objavljeno 27. februar 2014 09.14 | Posodobljeno 27. februar 2014 09.31 | Piše: Primož Škerl

Velenjsko sodišče za 13. marec razpisalo dražbo za hišo Vojka Krneže.

Krneževo domovanje. Foto: Primož Škerl

ŠOŠTANJ – Dolgoletnemu šoštanjskemu podžupanu Vojku Krneži se kmalu utegne zgoditi, da bo ostal brez svojega premoženja. Pravzaprav gre za večji del premoženja – stanovanjsko hišo v Ravnah pri Šoštanju s komunalno opremljenostjo in stavbnim zemljiščem –, za katero je velenjsko okrajno sodišče 13. marca razpisalo javno dražbo. Izklicna cena znaša nekaj nad 385.000 evri. Gre za drugi poskus izvedbe dražbe. Lani novembra so jo preklicali, ker se je pogodil z eno od bank upnic. Krneža je prepričan, da jo bodo tudi tokrat.

Ukvarjal se je 
s transportom

Zakaj je sodišče položilo roko na podžupanovo premoženje? Dolgove naj bi si nakopal s svojo podjetniško dejavnostjo, kjer menda ni bil najbolj uspešen. Njegovo podjetje Time, ki se ukvarja z mednarodnim transportom, si je pred leti, ko je stekel postopek – po podatkih velenjskega okrajnega sodišča – nakopalo 45 izvršilnih predlogov, vendar so jih upniki več kakor polovico pozneje umaknili. Krneža trdi drugače. Sodne oblasti so stegnile prste na njegovo lastnino zaradi tega, ker je bil nekomu solidarnostni porok – z vsem svojim premoženjem je jamčil za dolgove tretjega. Le redki se odločajo za tovrstna jamstva, saj si pogosto opečejo prste in tako naj bi se zgodilo tudi podžupanu. Poroštveno jamstvo je ta oseba bodisi izrabila bodisi ni zmogla odplačevati obveznosti, pa so bankirji potrkali pri Krneževih.

Ni prav pogosto, da bi sodišča županom, podžupanom in drugim lokalnim veljakom zasegala premoženje, zato je primer zbudil precej pozornosti. Krneža se je ostro odzval na forumske polemike na Šaleškem, ki da so nesramne in žaljive. Pojasnil je, da je svoje premoženje pridobil s trdim delom, in to veliko prej, preden se je podal v politiko in kmalu postal podžupan. V podjetniških vodah je od leta 1989, svoje premoženje ceni na dobrih 400.000 evrov, odplačuje tudi kredit. Pravi, da ima vse dokumentirano, a to nikogar ne zanima.

Krneži med drugim zamerijo tudi finančne nečednosti v NK Šoštanj, kar sicer nima neposredne povezave s sodno zaplembo lastnine. Na občini je odgovoren za družbene dejavnosti in nepravilnosti naj bi se dogajale tudi pri gradnji novega vrtca. Njegovo vedenje gre marsikomu v nos in mnogim je stopil na žulj ali spil živce, vendar naj bi bil nedotakljiv in precej zaščiten po strankarski liniji, zato si mu ne upajo nič. Sodna izvršba sloni na starih zadevah, a očitno gre za precej velike zneske, sicer ne bi zasegli nepremičnin tolikšne vrednosti.

»Dražbe ne bo«

»Ne vem, zakaj bi vam razlagal o mojih zasebnih stvareh. Čigav interes je to? Kdo vam je naročil, da morate pisati?« je bil sprva skeptičen Vojko Krneža. »Imel sem že podobno zgodbo z Direktom, podal sem kazensko ovadbo. A kako se je končalo na sodišču? Tega ne bom razlagal,« v nadaljevanju še pove šoštanjski podžupan. Pravdo, o kateri je govoril, ne da bi ga o tem povprašali, je na ljubljanskem sodišču izgubil. Glede razpisane dražbe je prepričan, da bo narok znova umaknjen. »Z bankama upnicama se še dogovarjam. Dobil sem tožbo kot solidarnostni porok. To so zaupne zadeve in jih ne bom pojasnjeval. So me novinarji že po nepotrebnem pribijali na križ, precej je političnega ozadja. Da se razumemo – glede mojega delovanja v politiki ni nobenih težav in nimam skrivnosti.«

Krneža je od leta 2002 na predsedniškem stolčku lokalnega Nogometnega kluba Šoštanj, ki tekmuje v okviru MNZ Celje. »Nisem nič denarja ven vzel, to so absolutne laži. Prosili so me, da pridem pomagat. Bili so v hudi likvidnostni situaciji, nisem pa vedel, kako globoko so zabredli. Tudi sam sem se prijel za glavo. Plačujem dolgove prejšnjega vodstva kluba. Za polovico proračuna jih je. Ponavljam – niti centa nisem nikomur vzel.« Krneža je trdno prepričan, da mu v gonji po medijih in forumih želi nekdo močno škodovati. Toda kdo bi to lahko bil? »Podal sem nekaj ovadb na policijo glede pisanja na forumu Velenje.com, a so mi rekli, da ne morejo nič. Zdaj se bom obrnil še na informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar. Me prav zanima, ali res lahko vsakega zmerajajo kar tako počez.« Ker smo v letu lokalnih volitev, podžupan v vsem skupaj seveda vidi precej političnih teženj. Prihaja namreč iz vrst SDS.

Deli s prijatelji