IZ ZAPORA

Podržaj: To službo je Janša dobil na volitvah

Objavljeno 31. julij 2014 17.33 | Posodobljeno 31. julij 2014 17.33 | Piše: STA, P. J.

Janši zakon ne preprečuje, da bi se iz zapora udeleževal sej DZ.

LJUBLJANA – Janez Janša se bo jutri udeležil seje v državnem zboru (DZ). V. d. generalnega direktorja uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj je v izjavi za medije pojasnil, da ni bilo nikakršnega dvoma, ali se bo Janši omogočila udeležba na seji ali ne. Vprašanje je bilo le, na kakšen način. Dilema ni bila zaradi begosumnosti, ampak zaradi dogajanja napovedanega pred DZ, pravi Podržaj. Za petek je pred DZ namreč napovedan shod in tako stanje, kot pravi, narekuje dodatno preverjanje možnih varnostnih tveganj.

Ta primer po njegovih besedah odstopa od vseh dozdajšnjih praks v zaporskem sistemu, pa ne zaradi obsojenca, ampak zaradi specifične situacije, v kateri so se prvič znašli. Iz zavoda bo tako Janša odšel sam z ustrezno dovolilnico, na kateri bosta določena ura odhoda in predvidena ura prihoda, čeprav te zaradi narave dela ni mogoče natančno opredeliti. »Vedno se gre na rezervo. Lahko pride prej, skrajni termin pa je določen na dovolilnici,« je poudaril. To je običajno tudi pri drugih zapornikih.

Zakon ne določa, da se sej ne sme udeležiti

V. d. direktorja zavoda je pojasnil, da so jim pravniki pomagali pri tolmačenju 50. člena zakona o izvrševanju kazenskih sankcij, po katerem po njihovem mnenju te specifične situacije sploh ni mogoče obravnavati. »V zakonu ne obstaja določba, ki bi udeležbe na sejah onemogočala,« pravi Podržaj. Ta člen namreč govori o razporeditvi na delo od zavoda, tu pa ne gre za klasično razporeditev. »To službo je Janša dobil na volitvah, zato tukaj ta določba ne more biti uporabljena,« pojasnjuje.

Podržaj je še izpostavil, da bodo v zvezi s prihodnjimi izhodi na seje počakali, ali mu bo mandatno-volilna komisija potrdila mandat. Če bo do tega prišlo, bo Janša vsakokrat moral znova izraziti namero za udeležbo na seji, da se tako sproži formalni postopek. Pred petino prestane kazni pa za Janšo obstajata še dve možnosti: da mu direktor zavoda na njegovo prošnjo začasno prekine kazen ali pa da sodišče na njegovo pobudo odloči o prestajanju kazni ob koncih tedna.

 

Deli s prijatelji