SPORNA OGRAJA

Podreti hočejo ograjo na poti k Postojnski jami

Objavljeno 24. avgust 2016 14.07 | Posodobljeno 24. avgust 2016 14.07 | Piše: Aleksander Brudar

Almira Jušić je zgrožena nad leseno ograjo, ki jo je pred njeno teraso postavil sosed.

Almira Jušić si želi le mir. Foto Dejan Javornik

POSTOJNA – »Prav srce me boli, ko pogledam to ograjo. S sodelavci smo se trudili, da smo naredili to alejo proti Postojnski jami. To je grda ograja in to je zame šok.« Tako je leseno ograjo, ki jo je pred teraso Almire Jušić postavil njen sosed Simon Burger, komentiral nekdanji postojnski župan Jernej Verbič. »Dvanajst let sem bil župan in sem nekaj naredil za Postojno, da je postala mesto na zemljevidu,« še nadaljuje in dodaja, da ograja »kazi vse«, pa še sproža spore med sosedi.

Na majavo ograjo, iz katere štrlijo žeblji, na njenih glavnih stebrih pa se kot oporniki stojijo železne palice, ki so na nekaterih delih pritrjene kar z navadnim plastičnim trakom, so nas opozorile stanovalke bloka na Jamski cesti. Ta središče mesta povezuje s Postojnsko jamo in vsak mimoidoči, ki se bodisi zapelje bodisi sprehodi po njej, na njenem začetku naleti na prizor, ki si ga takšna ulica, kot trdijo domačini, nikakor ne zasluži. Nič čudnega torej, da je, kot je povedal Verbič, po postavitvi ograje »v 48 urah završalo po kraju«.

Ali res varuje otroke?

»Danes se je naš ljubi sosed Simon Burger odločil, da bo pred hišo zgradil ograjo za ovce na turistični ulici. Namesto da bi jo zgradil sebi, se je ljubi sosed odločil, da jo bo postavil pred našo hišo. Tako da, moji dragi Postojnčani, vabim vas na ogled bodočega živalskega vrta na Jamski cesti 5 a (odprto od danes). Lastnik pa je seveda naš preljubi sosed,« se je na facebooku glasil zapis hčerke Jušićeve. Glavni namen postavitve, kot smo lahko slišali od domačink, naj bi bila zagotovitev varnosti za Burgerjevega otroka. Jušićeva, ki si želi imeti predvsem mir, saj je v preteklosti, kot je razložila, preživela že veliko grozot, se temu razlogu, torej, da bi ograja varovala otroka, zelo čudi. Že na prvi pogled, kot pravi, je jasno, da je ta nevarna za otroke, še več. Nevarna je tudi za vse tiste, ki se ji morajo približati. Najbolj jo moti, da je, kot trdi, ograjo postavil točno ob njeno teraso, ne da bi sosedu dali kakršnokoli soglasje ona ali stanovalci bloka. Del ograje namreč poteka tik ob cesti, ki vodi proti vhodu.

Sogovornice menijo, da bi moral gospod dobiti njihovo soglasje, če bi želel tako blizu postaviti ograjo, razen če bi jo postavil pol metra stran od meje. Ker so prepričane, da imajo prav, so se obrnile prav na vse možne naslove, od gradbene inšpekcije do občine, a so povsod naletele na gluha ušesa. Še v času našega obiska so klicale občinarja Pavla Jazbeca, ki je, kot je povedala stanovalka, rekel, da se z njimi glede ograje ne bo pogovarjal in da je občina dala Burgerju dovoljenje za njeno postavitev ob pločniku. Pokažejo tudi fotografije iz pretekle zime, ko je sosed na mesto, ki ga zdaj ograjuje ograja, »za pol leta« postavil debla.

Ograja lahko na meji, a s soglasjem soseda

Za komentar smo poklicali Burgerja, a vanj ni privolil, češ da mu ni treba, saj nismo policisti ali inšpektorji. Na inšpektoratu za okolje in prostor so potrdili, da so dobili prijavo, a da, ker izvedba tovrstnih objektov ne spada med prioritete dela gradbene inšpekcije, postopka še niso uvedli. Pojasnili so, da se gradnja ograje, ki je uvrščena med preproste objekte, lahko začne brez gradbenega dovoljenja, a se ne sme postavljati v nasprotju s prostorskim aktom. Kot so zapisali, se šteje, da je pogoj upoštevanja določb prostorskega akta ali drugega predpisa občine v zvezi z gradnjo nezahtevnih in preprostih objektov upoštevan, če je, kar se tiče odmikov, upoštevan pogoj, da morajo biti najbolj izpostavljeni deli objekta od meje sosednjega zemljišča odmaknjeni za polovico svoje višine, pri vkopanih objektih najmanj 1,5 metra. Poudarili so, da se ograja kot preprost objekt in objekt brez kriterija višine lahko gradi na mejo. »Če objekt omejuje lastninsko pravico, je reševanje tovrstne zadeve v pristojnosti sodišča,« še odgovarjajo na inšpektoratu.

In kaj na vse skupaj pravijo na občini? Uslužbenec Robert Ozbič nam je povedal, da je občina Burgerju podala dovoljenje za postavitev ograje ob parcelno mejo parcele št. 112/16 k. o. Postojna, po kateri poteka pločnik ob Jamski cesti v Postojni. V nadaljevanju še pojasnjuje, da občinski prostorski načrt določa, da lahko sosed postavi fiksno ograjo brez soglasja lastnika sosednje parcele na odmiku 0,5 metra od parcelne meje. »Pozvali smo lastnika, da ograjo dokonča, da ne bo nevarna in kazila okolice,« še doda Ozbič.

 

Kaj pravi OPN?

Odlok o občinskem prostorskem načrtu Občine Postojna v četrtem odstavku 62. člena določa:

»Če lastnika sosednjih zemljišč soglašata, se ograje postavljajo na mejo zemljiških parcel obeh lastnikov. Če se lastnika sosednjih zemljišč ne sporazumeta, mora biti ograja od sosednjega zemljišča odmaknjena najmanj 0,5 m. Če je sosednje zemljišče javna cesta, je odmik najmanj 1,0 m, razen če upravljavec ceste soglaša z manjšim odmikom.« 

 

Deli s prijatelji