OBTOŽNICA

Podražitve šentviškega predora sprejete na najvišji državni ravni?

Objavljeno 14. junij 2012 16.05 | Posodobljeno 14. junij 2012 15.38 | Piše: S. J., STA

Med osmimi obtoženimi zaradi domnevne zlorabe položaja, povezane z gradnjo šentviškega predora, tudi minister Aleš Hojs.

Minister Hojs obtožnice še ni prejel.

LJUBLJANA – Nekdanji prvi mož gradbenega podjetja SCT Ivan Zidar je za obtožnico zaradi domnevne zlorabe položaja, povezane z gradnjo šentviškega predora v Ljubljani, izvedel iz medijev, z njo pa še ni bil seznanjen. Tudi obrambni minister Aleš Hojs po pojasnilih ministrstva v sredo še ni prejel obtožnice.

Četrtega junija so proti osmim ljudem zaradi več kaznih dejanj zlorabe položaja pravic ali pomoči pri tem kaznivem dejanju vložili obtožnico. V obtožbi se jim očita oškodovanje državnega proračuna v višini več kot deset milijonov evrov.

Hojs je bil zadolžen za vzdrževanje cest

V središču preiskave naj bi bile pogodbe za gradnjo šentviškega predora, ki jih je v letih 2007 in 2008 Družba za avtoceste v RS (Dars) sklenila s konzorcijem SCT-Primorje. Po poročanju medijev naj bi bili med obtoženimi aktualni obrambni minister in nekdanji član uprave Darsa Aleš Hojs ter gradbena tajkuna Ivan Zidar in Dušan Črnigoj. Hojs je bil med leti 2006 in 2009 v upravi Darsa zadolžen za vzdrževanje avtocest.

Po pisanju medijev sta med obtoženimi tudi nekdanja predsednika uprave Darsa Tomislav Nemec in Rajko Siročič ter nekdanji člani uprave Abdon Peklaj, Žan Jan Oplotnik in Boštjan Rigler.

Obtožnica temelji na ugotovitvah računskega sodišča

Obtožnica se skoraj v celoti nanaša na ugotovitve računskega sodišča, ki je nepravilnosti pri gradnji predora v reviziji ugotovilo že marca 2009 in sume obstoja protipravnega ravnanja naznanilo tožilstvu. Projekt dvocevnega predora se je namreč po razširitvi s prvotnih 48 milijonov evrov podražil na 135 milijonov evrov.

Pogodba podpisana mimo zakonodaje

Tožilstvo naj bi Siročiču in Peklaju očitalo, da sta pogodbo podpisala mimo zakonodaje o javnem naročanju in da Dars od SCT ni zahteval popusta pri razširitvi leve cevi, kar naj bi pogodbeno vrednost prodora Šentvid zvišalo za 8,3 milijona evrov. Takratna uprava Darsa naj bi položaj zlorabila tudi junija 2007, ko je z aneksom priznala SCT za 9,5 milijona evrov dodatnih stroškov pri izkopu zaradi zahtevnejše geološke zgradbe.

Obtožnica naj bi se nanašala tudi na dogodke iz leta 2007, ko je vodenje Darsa prevzel Tomislav Nemec, uprava pa naj bi takrat s podjetjem SCT sklenila 6,1 milijona evrov vredno pogodbo o poravnavi. Dars je v preteklost že večkrat zanikal domnevne nepravilnosti pri vodenju tega projekta.

Že prvi ugovori zoper obtožnice

Peklaj in Oplotnik sta obtožnico že dvignila in bosta zoper njo ugovarjala. Oplotnik je ob tem poudaril, da so vse delali zakonito in z ustrezno pravno podlago.

»Če obtožnica temelji le na podlagi računskega sodišča, ni veliko šans, da bi bili obtoženi«

Nekdanji član računskega sodišče Martin Jakše je danes za POP TV glede obtožnice odkrito povedal: »Če obtožnica temelji le na podlagi računskega sodišča, ni veliko šans, da bi bili obtoženi.« Kot glavna krivca vidi ministra prejšnje vlade Janeza Janše, Janeza Božiča, ki je bil minister za promet v obdobju od leta 2004 do 2007 in Janeza Podobnika, ki je od leta 2004 do 2008 opravljal funkcijo ministra za okolje in prostor. Prav tako je za nepravilnosti pri gradnji predora, po njegovem mnenju, odgovoren nadzorni svet, ki je bil dolžan pregledati projekte ter oba direktorja uprave Darsa.

Vse glasnejša so tudi namigovanja, da so bile podražitve sprejete na najvišji državni ravni.

Deli s prijatelji