ŠIKANIRANJE

Podpredsednica Državnega zbora kršila zakon

Objavljeno 15. marec 2012 17.55 | Posodobljeno 15. marec 2012 16.28 | Piše: S. U.

Romana Tomc na nepravilen način poskusila utišati opozicijo.

Romana Tomc.

LJUBLJANA – V poslanski skupini Socialnih demokratov (SD) so zaskrbljeni nad včerajšnjim potekom plenarne seje državnega zbora (DZ) oziroma načinom vodenja, ki ga je uprizorila novoimenovana podpredsednica DZ, Romana Tomc.

Utišala je opozicijo

»Včeraj smo poslanke in poslanci sprejemali zelo pomembne odločitve za Slovenijo, ki se nanašajo na način upravljanja državnega premoženja. Socialni demokrati se nismo strinjali z rešitvami, ki jih zagovarjata vlada in vladajoča koalicija, vendar to samo po sebi ni problem. Problem pa je, če se, še zlasti ob tako pomembni tematiki, zgolj zaradi čim hitrejšega doseganja cilja vladajoče koalicije, kršijo poslovniška določila in na ta način skuša utišati oziroma šikanirati opozicija v DZ. Po zaključeni tretji obravnavi predloga zakona je namreč predsedujoča trikrat prekinila in nadaljevala sejo, pri čemer je vsaj pred tretjo prekinitvijo sejo očitno kršila poslovnik DZ,« so zapisali pri poslanski skupini SD.

Nizki standardi zakonodaje?

Ob tem so predsednika še opozorili na vsebino prvega odstavka 20. člena poslovnika, ki jasno določa, da podpredsedniki DZ pomagajo predsedniku pri njegovem delu in v dogovoru z njim opravljajo posamezne zadeve z njegovega področja. 

»Vi ste se že v svojih predhodnih nastopih zavzeli za višje standarde kvalitete zakonodaje, po drugi strani pa ste prvi odgovorni za zagotovitev spoštovanja poslovniških določil, zlasti v primeru vodenja plenarnih sej DZ. Žal smo bili včeraj priča tako nizkim standardom kvalitete zakonodaje, ob vaši odsotnosti pa tudi kršenju določil poslovnika.«

Deli s prijatelji