ANKETA

Podpora vladi zrasla, med strankami vodi SDS

Objavljeno 23. avgust 2015 22.02 | Posodobljeno 23. avgust 2015 22.02 | Piše: STA, Ma. F.

SDS podpira 12,5 odstotka vprašanih. Sledi ji največja koalicijska stranka SMC z 9,6-odstotno podporo.

Namesto pričakovane odškodnine jih zdaj čaka plačilo stroškov.

LJUBLJANA – Podpora vladi je nekoliko zrasla, njeno delo kot dobro ocenjuje 31,1 odstotka vprašanih, kažejo rezultati raziskave, ki jo je za Pop TV opravil inštitut Mediana. Da vlada svoje delo opravlja neuspešno, meni 54,7 odstotka anketirancev. Na strankarski lestvici medtem vodi SDS, najbolj priljubljeni politik pa ostaja predsednik Borut Pahor.

SDS podpira 12,5 odstotka vprašanih. Sledi največja koalicijska stranka SMC z 9,6-odstotno podporo. Na tretjem mestu je SD z 8,1 odstotka, Združeno levico bi volilo 6,3 odstotka vprašanih. Sledita še NSi in Desus s štiriodstotno podporo. Zunajparlamentarno stranko SLS bi volilo 2,7 odstotka vprašanih. Preostale stranke, tudi ZaAB, anketa komaj zazna.

Število razočaranih nad obstoječo politično ponudbo se je nekoliko zmanjšalo, a vseeno ostaja visoko. Tako se 11,2 odstotka vprašanih volitev sploh ne bi udeležilo. Skoraj petina (19,3 odstotka) ne ve, katero stranko bi izbrala, 16,4 odstotka vprašanih pa ne bi izbralo nobene od naštetih političnih opcij.

Na vrhu lestvice najbolj priljubljenih politikov večjih sprememb ni. Še vedno je na prvem mestu predsednik republike Borut Pahor, druga je evropska komisarka Violeta Bulc. Na tretjem mestu je predsednik vlade Miro Cerar prehitel tokrat četrtega, prvaka SD Dejana Židana. Sledijo finančni minister Dušan Mramor in vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec.

Zapleti z arbitražo in zdrahe v slovenski diplomaciji so močno vplivale na položaj zunanjega ministra Karla Erjavca. Padel je najnižje doslej in na repu lestvice zasedel šele 16. mesto.

Ob tem so državljane tudi vprašali, ali bi moral Erjavec zaradi serije očitkov odstopiti. Velika večina (46 odstotkov) vprašanih je ocenila, da bi moral oditi.

Deli s prijatelji