SKRIVALNICE

Podpora mladim ali 
usluga delodajalcem

Objavljeno 17. julij 2013 10.46 | Posodobljeno 17. julij 2013 10.48 | Piše: Jadran Vatovec

Ko se vlada požvižga celo na opozorila računskega sodišča ...

Dr. Anja Kopač Mrak včasih posluša Zorana Jankovića, pa še njega ne zmeraj. Foto: Uroš Hočevar, Delo

LJUBLJANA – Koalicijska večina v državnem zboru je pohitela ter še pred začetkom parlamentarnih počitnic obravnavala in, kot temu pravimo, spravila pod streho predlog zakona o interventnih ukrepih na področju trga dela in starševskega varstva, ki je podlaga za olajšave za vse delodajalce, ki bodo pripravljeni zaposliti mlajše od 30 let. Skratka, vsi takšni delodajalci bodo povsem oproščeni plačila prispevkov za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje za svoje nove in mlade delavce. Vsi, ja, brez izjem: ne glede na to, ali bi te mlade iskalce zaposlitve zaposlili tudi v primeru, če navedene »olajšave« (oprostitve) ne bi bilo. Bodo pa mlajši od 30 let, ki bodo tako našli zaposlitev, lahko uveljavljali vse pravice iz zdravstvenega in pokojninskega zavarovanja. Razlika bo »zgolj« v tem, da nikomur (?) ne bo treba zanje plačevati ne prvega ne drugega.

Ukrep bo začel veljati od letošnjega 1. novembra in naj bi, ker je začasen, veljal le do konca prihodnjega leta.

Opozicija se je strinjala, da so ukrepi, ki naj bi omogočili zaposlovanje mladih, nujno potrebni. Hkrati pa je vztrajala, da bi bilo edino korektno (in tudi transparentno), če bi v zakonu zapisali, od kod bosta pokojninska in zdravstvena blagajna prejeli prispevke, ki jih ne bo treba plačati delodajalcem. Ne, opozicija ni bila edina, ki je navedla omenjeni pomislek. Na ministrstvu za delo, ki ga vodi ministrica dr. Anja Kopač Mrak, vlado in državni zbor je pred osmimi dnevi pismo z zelo podobnimi pomisleki naslovilo že računsko sodišče. Računsko sodišče! V pismu, pod katero se je podpisal predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel, lahko preberemo, da v zakonu nikjer ne piše, ali bo izvajal nadzor nad izvajanjem interventnega ukrepa in kdo bo to, da bodo posledice »olajšave« prav gotovo pozitivne (koristne) samo za proračun in delodajalce, da pa obstaja tveganje, da bodo delodajalci kot na novo zaposlene mlajše od trideset let prikazovali tudi nekatere, ki so zdaj že pri njih zaposleni itd. Na pismo predsednika računskega sodišča je v državnem zboru opozorila poslanka SDS Alenka Jeraj. Smola, vlada se požvižga na opozorila Jerajeve. Pa tudi na opozorila Tomaža Vesela.

Sramotna radovednost opozicije?

Koalicijski poslanci (predvsem poslanci Lukšičevega SD in Jankovićeve Pozitivne Slovenije) so se omalovažujoče posmehovali opozicijskim poslancem, ki menda ne bi smeli predlagati, naj ministrica za delo dr. Anja Kopač Mrak vendarle pojasni, kje namerava vlada vzeti nekaj deset milijonov (morda celo 40 milijonov) evrov za zavarovanje na novo zaposlenih mlajših od 30 let. Nekdanji minister za delo mag. Andrej Vizjak je skupaj z drugimi poslanci SDS zaman vztrajal, da gre za nepremišljen precedens že zato, ker bodo delodajalci, prvič, povsem oproščeni plačevanja prispevkov, in drugič, ker se vlada noče niti pogovarjati o tem, kje ali komu bo vzela milijone za zapolnitev dveh novih lukenj v zdravstveni in pokojninski blagajni. Predstavnikom vladnih strank je »radovednost« opozicijskih poslancev šla tako zelo v nos, da so predsedujočo Renato Brunskole pozvali, naj preprosto ne dovoli več parlamentarne razprave. Poslanka mag. Barbara Žgajner Tavš pa je celo izjavila, da se ji zdi razprava (o tem, kje se bo vzelo tistih nekaj deset milijonov evrov) nepomembna, nepotrebna in celo sramotna za državni zbor. Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je zaskrbljen zaradi interventnih ukrepov vladi pred enim tednom poslal pismo s pomisleki.

Deli s prijatelji