UMETNOST

Podnevi slikali, ob večerih modrovali

Objavljeno 31. maj 2014 15.54 | Posodobljeno 31. maj 2014 15.54 | Piše: A. S.

Končala se je mednarodna slikarska kolonija Adria Art na Murterju.

Jože Kotar, Anamarija Stibilj Šajn in Goran Štimac. Foto: Anamarija Stibilj Šajn

V kraju Jezera na dalmatinskem otoku Murterju je od 22. do 25. maja potekala 4. Mednarodna likovna kolonija Adria Art Murter 2014. Tokratna je bila memorialna, posvečena spominu na Tomaža Visenjaka, pobudnika in organizatorja. Izbor slikarjev je bil pisan, od slikarske klasike v postimpresionistični maniri do najsodobnejše ekspresivne abstraktne umetnosti večjega in srednjega formata. Avtorji so imeli proste roke pri izbiri tehnike in vsebine ravno toliko, da se je vsak lahko izpovedal v svoji največji individualni izpovedni moči in sporočilnosti. Sodelovali so: Borut Beus, Petar Beus, Milena Gregorčič, Azad Karim, Jože Kotar in Viktor Šest iz Slovenije, iz Hrvaške pa Bruno Paladin in Goran Štimac.

Udeležence so prisrčno sprejeli gostitelji Maja Visenjak ter Miran in Bojana Srčnik. Za odlično organizacijo je poskrbel tudi Jože Kotar. V prijetno ozračje delovnega druženja umetnikov se je navezovala misel na pokojnega Tomaža Visenjaka, ki je ob številnih obveznostih našel čas za umetnike in je neutrudno podpiral njihovo ustvarjalno prizadevanje, med svojimi prijatelji pa prebujal ljubezen do likovne lepote.

Čudovito ustvarjalno okolje je za avtorje postalo bogat inspirativni vrelec. Navdihnjeni z mediteranskimi barvami, neponovljivo svetlobo, slikovitimi kotički narave, mehkim valovanjem morja, neskončnim obzorjem, arhitekturnimi posebnostmi in z življenjem ljudi, ki so tu našli svoj bivanjski prostor, so udeleženci delovnega srečanja slikali svoje likovne zgodbe. Svež motivni nabor pa so utemeljili z izoblikovanimi, prepoznavnimi in avtorsko intimnimi poetikami. Vse dni so od jutranjih ur raziskovali in slikali okolico, ob večerih pa modrovali ob kozarčkih graševine.

Lepega dne je umetnike obiskal dalmatinski podjetnik Zoran Šaponja z ruskim mogotcem Aleksandrom Saveljevom, ki gradi dih jemajoče objekte na bližnjem otoku Prvić. Njegovo nekoč kar gosposko naselje Šepurina je izvabljalo vzdihljaje že filmski divi Sofii Loren. Sončnega dne so se slikarji z barko odzibali še do bližnjega Otoka mladosti, v nedeljo pred odhodom pa pripravili – predvsem za svojo dušo in kolegialne komentarje – razstavo na terasi.

Želijo si, da bi kolonijo sčasoma nadgradili z novimi umetniki in jo podaljšali vsaj za tri dni. Borut Beus je predlagal, da bi v Hemingwayevem slogu organizirali še lov na modroplavutega tuna. Tudi k »velikemu ribolovu« bi se podale dobre slike, nemara celo podvodne.

O koloniji bodo čez poletje pripravili katalog in razstavno popotovanje, na katerem bodo nastala dela predstavili širši javnosti.

Deli s prijatelji