BRALEC POROČA

Podjetniku za prekršek po Gorškovo 12 tisočakov globe

Objavljeno 10. februar 2012 11.00 | Posodobljeno 09. februar 2012 17.51 | Piše: A. L., M. K. L.

Vozilu sta potekla zavarovanje in prometno dovoljenje. Gre za podoben primer tistemu direktorja policije, ki jo je odnesel samo z opozorilom, le da so podjetnika konkretno oglobili.

Generalni direktor policije Janko Goršek

LJUBLJANA – Po objavi zgodbe o pretečenem prometnem dovoljenju službenega vozila, ki ga je v času, ko so ga ustavili, vozil direktor Policije Janko Goršek, se je na nas obrnil bralec, ki je na lastni koži občutil, kako neznaten, kot so to izjavili na Policiji, je prekršek vožnja neregistriranega vozila. Konec decembra lani je namreč ostal brez tablic na tovornem vozilu, podjetje je bilo pozvano, da se izjasni o okoliščinah, sledila pa je tudi kazen: 12 tisočakov za podjetje in dobrih tisoč evrov za odgovorno osebo (dokumente hranimo v uredništvu). Naj spomnimo, da so v zelo podobnem primeru kolegi policisti šefa Policije izpustili le z opozorilom.

Izjasnite se

Omenjeni prekršek se je podjetniku zgodil konec decembra lani. »Glede na to, da je prometno dovoljenje poteklo pred več kot 30 dnevi, bi moral lastnik vozila odjaviti vozilo pri registracijski organizaciji in hkrati z odjavo izročiti registrske tabłice, vendar pa to ni bilo storjeno, ampak se je vozilo skupaj z registrskimi tablicami še naprej uporabljalo v cestnem prometu. Pri nadaljnji kontroli je bilo ugotovljeno tudi, da vozilo ni opravilo predpisanega tehničnega pregleda, ki je za tovrstna vozila predpisano vsako leto. Prav tako pa je bilo ugotovljeno tudi, da vozilo ni imelo sklenjenega zavarovanja, čeprav je bilo to obvezno,« so v poročilu, s katerim so podjetnika pozvali k izjasnitvi okoliščin, ugotavljali policisti. Sledila je le še globa.

Enakost pred zakonom? Pa ja ...

»V ustavi RS je zapisano načelo enakosti v 14. členu, ki govori o 'enakosti pred zakonom'. V Sloveniji so vsakomur zagotovljene enake človekove pravice in temeljne svoboščine, ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj ali katero koli drugo osebno okoliščino. Vsi so pred zakonom enaki. Ali je šlo v navedenih primerih za enakost obravnave, pa naj presodi vsak sam,« je zapisal bralec.

Deli s prijatelji