VUHRED

Podjetnik zaprl cesto z občinsko pomočjo

Objavljeno 18. avgust 2016 23.15 | Posodobljeno 18. avgust 2016 23.15 | Piše: Oste Bakal

Krajani Vuhreda so ogorčeni nad potezo novega lastnika nekoč javne poti. Pol stoletja so hodili po njej, potem pa jih je decembra zafrknil občinski svet.

Krajani Vuhreda so ogorčeni nad svetniki občine Radlje ob Dravi. Foto: Oste Bakal

RADLJE OB DRAVI – Ko se po čudoviti Dravski dolini pripelješ do idilične vasi Vuhred, bi človek pomislil, da tu že ne more biti večjih težav. Toda 85-letni domačin Martin Krajnc nas je prepričal, da tudi to lepo in napredno naselje, ki stoji ravno tam, kjer si reka Drava in zeleno Pohorje podajata roko, pretresajo sosedski spori in slovenska fovšija.

Sogovornika muči dejstvo, da jim novi lastnik zemljišča v neposredni bližini šole, vrtca in njegove velike hiše v strnjenem naselju, kjer jesen življenja preživlja z ženo Mileno, že nekaj mesecev ne dovoli uporabljati poti, ki pelje tudi proti cerkvi in središču vasi.

Ogroženi otroci in starejši

»Več kot pol stoletja smo krajani brez težav uporabljali to pot, a se je vse spremenilo spomladi, ko je parcelo kupil Boštjan Pinter. Na zemljišče je pripeljal razni material, tudi prepovedane odpadke in gradbeni material, ki ga ni dovoljeno uporabljati v naravnem okolju. Preprosto je naredil ovire in s tem zaprl pot, ki je bila naša bližnjica do drugega dela vasi in tudi do šole in vrtca. Prej so šli otroci brez težav iz šole k verouku v cerkev, nova pot je bistveno daljša. To je problem tudi za starejše občane, ki obiskujejo cerkev. Ta človek počne, kar hoče! Vem, da je zemljišče zdaj njegovo, toda ali mi, ki smo pot uporabljali pol stoletja, nimamo nobenih pravic?« se sprašuje Martin Krajnc, ki je pred 53 leti prišel iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu, v delovnem času je bil podjetnik prevozniške stroke in se je leta 1990 upokojil.

»Sploh ne vem, od kod mu denar, da kupuje vse po vasi, pri tem pa ga podpirata tako občina kot krajevna skupnost. Plačuje različne bankete in cateringe, njegova žena pa dela na policiji, tako da tudi policisti in inšpektorji nič ne ukrepajo. Ne morem verjeti, da na občini in krajevni skupnosti samo trdijo, da ima pravico, da nam je zaprl pot, ker da je kupil zemljišče in je njegovo, ne zanimajo pa jih krajani, ki so tod hodili več kot pol stoletja. Predvsem so ogroženi otroci in starejši, ki morajo hoditi po tranzitni cesti, kjer ni pločnika. A ne le to: pred časom je zaprl cesto tudi do manjše kmetije, a je pozneje le moral umakniti tam postavljeni avtomobil. Višek arogance pa se je pripetil pred dnevi, ko sta se pevki cerkvenega zbora vračali iz cerkve in ju je Pinter napadel in neupravičeno nahrulil,« je ogorčen Martin.

Stana Gros, ena izmed omenjenih pevk, pa dodaja: »Štiri kolegice smo šle iz cerkve in se tam ločile, saj sta dve šli naprej, medve pa po poti, kjer smo vedno hodile. Naenkrat se je pripeljal avtomobil, tako da sem mislila, da bo celo povozil kolegico, ki slabše vidi in je šla kar naprej. Vprašal naju je, kam hodiva in ali ne vidiva, da je cesta zaprta. Kolegica je odvrnila, da vedno hodiva tukaj, a je odvrnil, da od zdaj nič več. Tako bomo morali očitno hoditi tam okrog, kjer je veliko avtomobilov, pa tudi pločnika ni. Torej bomo poslej morali delati pravi trikotnik, čeprav bi nam morali omogočiti uporabo poti, saj je znano in zakon tako veleva, da po 30 letih uporabe ni možna sprememba.«

Delam, kar hočem

Znani domačin, samostojni podjetnik Boštjan Pinter iz Vuhreda 49, ki ima podjetje Inter prenova, nas je najprej opozoril, da bo njegov odvetnik ob morebitni razžalitvi vložil tožbo zoper Martina Krajnca in Novice. Potem pa je razložil, da gre »zgolj za fovšijo, ker imam manjše podjetje, ki uspešno posluje«. Dotično zemljišče je kupil, ker je bilo na prodaj in bi ga lahko ponudil kot zazidalno gradbeno zemljišče, saj se da tam urediti vsaj dve parceli. 
»Pot, ki gre po zemljišču, pa ni bila nikoli vknjižena in občina Radlje je cesto ukinila, tako da to ni več javna pot. Zame ni nič spornega: zemljišče je moje in z njim lahko delam, kar hočem,« je dejal Pinter. Zavrnil je očitke, češ da prijateljuje z odgovornimi v kraju in na občini ter da njegova žena dela na policijski postaji. Priznal je »manjši besedni spopad« z dvema ženskama, ki sta nedovoljeno prečkali njegovo posest. »Dejal sem jima, da je to moje zemljišče in da po njem ne smeta hoditi. Spraševal sem ju tudi, kaj bi povedali, če bi jaz hodil po njunih vrtovih. Možno, da je bilo nekaj pikrih, a nič žaljivega,« je dodal Pinter, ki je zatrdil, da tudi z županom občine Radlje nima dobrih odnosov, a ker se drži predpisov, nima težav.

Za mnenje smo povprašali radeljskega župana, mag. Alana Bukovnika. Ni se spuščal v osebne odnose s Pinterjem in v Krajnčeve očitke, češ da županu in občini ni mar za občane. Zatrdil je le, da je občinski svet občine Radlje ob Dravi na decembrski seji ukinil kategorizacijo javne poti v Vuhredu, ki je po novem v lasti Boštjana Pinterja. »Z ukinitvijo tega dela odseka ceste je vsem uporabnikom omogočen dostop po javnem dobrem v lasti občine Radlje ob Dravi,« je dodal župan, mag. Alan Bukovnik.

Kdor koli že ima prav, pa nima nihče pravice, niti lastnik zemljišča ne, onesnaževati okolja z dovažanjem gradbenega materiala v naravo.

Deli s prijatelji